Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Du som lyssnare får höra om forskning om människan...
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
Skolan brinner!
Mån 07 okt 2013 kl 13:35
I Sverige är minst en fjärdedel av alla bränder i byggnader anlagda, vilket kostar samhället över en miljard kronor per år. När det gäller skolbränder är de anlagda bränderna ännu vanligare - det sker... ungefär en skolbrand per dag i Sverige, och så många som hälften av dem är anlagda. Det berättar Margaret Simonson McNamee som är forskningschef på avdelningen för brandteknik på Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås. Hon har nyligen sammanfattat ett mångårigt tvärvetenskapligt forskningsprogram från Brandforsk och i dagens program berättar hon om hur man kan se varningstecknen för att en skola riskerar att sättas i brand. I Göteborg får alla elever i årskurs 5 besöka sin närmaste brandstation där de utbildas till något som kallas för vardagsbrandmän, och när Vetenskapsradion Forum besökte Frölunda brandstation var det brandmännen Martin Westers och Magnus Fasth som höll i dagens utbildning. Att människor anlägger bränder kan ha flera olika orsaker - alltifrån vandalism via försäkringsbedrägerier till ett hat mot samhället efter upplevda oförrätter. Och att motiven skiftar är viktigt att tänka på om man vill förstå brandanläggarna, säger psykiatriprofessorn Niklas Långström vid Centrum för våldsprevention. Annars är det lätt hänt att vi slentrianmässigt kallar dem för pyromaner, ett begrepp som han anser är högst problematiskt. Programledare är Urban Björstadius.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Forum
Så uttrycks känslor i tal och musik Tis 03 jan kl 14:30(24 min)

Det handlar inte så mycket om vad vi säger utan hur vi säger det. När det kommer till att visa känslor så är både tal och musik universella språk, om än med vissa dialekter.

”Städning en ständig källa till konflikter” Tis 20 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Damma, putsa, skrubba och feja, städningen är ett evigt sisyfosarbete som fortfarande är laddat med många starka känslor.

Hårda klappar under granen Tis 13 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Det lackar mot jul och i veckans Vetenskapsradion Forum får vi tips om böcker att ge bort eller önska sig i julklapp.

Så smarta är politikerna Tis 06 dec 2016 kl 14:30(24 min)

Veckans Vetenskapsradion Forum handlar om hur smarta och representativa våra politiker egentligen är, och om varför det alltid blir diskussioner om hur ett riktigt luciatåg bör se ut.

Han granskar Uppdrag granskning Tis 29 nov 2016 kl 14:30(24 min)

De som granskar makten utövar själva en avsevärd makt, och tv-programmet Uppdrag granskning har kommit att fungera som en slags rättsinstitution.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".