Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P2:s särskilda rum för fantasieggande dokumentära och musikaliska programserier.
Ett avsnitt från Musikmagasinet
Mozart har aldrig varit i Japan
Lör 05 okt 2013 kl 12:03
Den japanska pianisten Asuka Nakamura kom till Sverige för att studera västerländsk musik.

 "Han förklarar musiken med hela kroppen. Han stod upp från stolen och han nästan dansade. Det var nästan chockerade."

När konsertpianisten Asuka Nakamura flyttade till Sverige för att gå för Staffan Scheja på Musikhögskolan var hon chockerad till en början. Det var så annorlunda mot vad hon var van vid i Japan. 

Som japanska behövde hon flytta hit för att insupa de västerländska atmosfärerna, tyckte hon. Uppleva skogen, kyrkan och städerna som är en del av hennes process att hitta känslan i musiken. Men samtidigt känner hon sig rotlös, hon är varken japanska eller svenska.

I programmet spelar hon Ligeti ur "Musica Ricercata", "Sakura-Sakura-fantasin" av Kozaburo Hirai, Ravel ur "Le tombeau de Couperin" och Beethovens Sonat nr 30 op 109.

Solistliv

I serien Solistliv hör vi nära berättelser om att vara klassisk musiker. Vi möter dem tidigt på morgonen vid frukostbordet, när de söker nya svar, och när de gör upp med sina demoner. Musikerna förbereder sig inför att spela en ny slags klassisk konsert som de ska spela över hela landet. Går det att vara klassisk musiker på ett nytt sätt?

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Musikmagasinet
Kvinnors musik - på väg! Del 5. Lör 10 dec 2016 kl 12:03(38 min)

Tre musikdamer: Extremviolinisten Mia Zabelka, Wien. Saxofonisten, komponisten & bandledaren Pernille Bévort, Köpenhamn. Artisten Susanne Fellbrink som startade nätverket Female Singer-Songwriters.

Kvinnors musik - på väg! Del 4. Lör 03 dec 2016 kl 12:03(47 min)

Möt tre tonsättare som inte låter sig hejdas av genregränser: Kajsa Magnarsson, Ida Lundén och Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Penis-attrapp, plast, nål och tråd och röstekvilibrism används i musiken.

Kvinnors musik - på väg! Del 3. Lör 26 nov 2016 kl 12:03(40 min)

"Att öva på våldtäkt" med musik av violinisten Karin Wiberg. Hanna Ohlson Nordh: Skulle jag välja astronaut eller dirigent? Tonsättare, ung kvinna eller trans? Konstmusiksystrar, ett nätverk för dig!

Kvinnors musik - på väg! Del 2. Lör 19 nov 2016 kl 12:03(39 min)

Körverk tillägnat Pussy Riot. Äggen är slut, ett klimakterie-projekt för damkör. Nytt Damkapell letar fram kvinnliga tonsättare, som varken fått vår kärlek eller blivit spelade eller lyssnade till.

Kvinnors musik - på väg! Del 1. Lör 12 nov 2016 kl 12:03(41 min)

Möt Louise Pollock, kvinnlig trombon-pionjär. Hur är läget för kvinnor inom konstmusik 10 år efter att P2 sände den legendariska programserien Konsten att humla? Del ett av fem. Av Birgitta Tollan.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".