Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser från verkligheten
Ett avsnitt från P1 Dokumentär
Jihad Jane och rondellhunden
Sön 13 okt 2013 kl 15:03
Hur kom det sig att en liten teckning på en hembygdsgård i värmlandskogarna kunde få så oväntade och stora konsekvenser - att en ensam amerikansk kvinna kunde bli indragen i planeringen av ett mord på... en svensk medborgare?

I USA sitter en ensam arbetslös amerikansk kvinna i den lilla staden Pennsburg. Hon lever ett parallelliv på internet. Som Jihad Jane, en konverterad muslim. Hon får kontakt med en man i sydöstra Asien. Han ger henne ett uppdrag. Att döda Lars Vilks.

 

Martin Johnson har rest i Jihad Janes fotspår: till USA och pojkvännen som blev lurad och vidare till Irland där komplotten fick ett dramatiskt slut. I programmet medverkar bland andra Lars Vilks och kulturredaktören Mats Dahlberg på Nya Wermlands-tidningen.  Programmet gjordes i samarbete med Ciaran Cassidy, irländsk radioproducent och Andy Mills, amerikansk frilansjournalist.

 

Jihad Jane och rondellhunden sändes första gången 2012. Sen dess har Ali Charaf Damache fått ett fängelsestraff i Irland. USA har begärt att få honom utlämnad. Jihad Jane och Jamie Pauline Ramirez sitter fortfarande häktade i USA. Domen mot Jihad Jand skulle ha kommit den 8 oktober men beskedet har flyttats fram. Något nytt datum är ännu inte bestämt.

Lars Vilks säger i programmet att allt som hänt efter att han ritade rondellhundarna, som den här dokumentären, är hans konstverk. Hur ser du på det? Skriv och berätta i fältet härnere.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P1 Dokumentär
P1 Dokumentär
Sön 20 aug kl 15:03(51 min)
P1 Dokumentär
Sön 13 aug kl 15:03(50 min)
P1 Dokumentär
Sön 06 aug kl 15:03(52 min)
P1 Dokumentär
Sön 30 jul kl 15:03(51 min)
P1 Dokumentär
Sön 23 jul kl 15:03(52 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".