Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Vetenskapsbråk och medborgarfotografer
Lör 12 okt 2013 kl 11:03
Häpnadsväckande vetenskap var fel enligt forskare Förra veckan sände Sveriges Televisions program Vetenskapens Värld en dokumentärfilm som fick forskarna att tappa hakan. Den kallades Varför är kvinnor... kortare än män? Och man lanserade ett häpnadsväckande svar på den frågan. Problemet var bara att teorin som presenterades var fullständigt fel, enligt de forskare som kan området. Lars Truedson är reporter. Alla blir fotografer - men klarar alla jobbet? Tack vare vanligt folk med mobiltelefoner håller bildjournalistiken på att stöpas om och ställas inför nya utmaningar. Dramatiska händelser dokumenteras just när dom händer - och medieföretagen har för länge sen förstått vilken enorm resurs mobilfotograferna är. Men vilket ansvar har redaktionen för sina nya medarbetare på fältet? Och hur fungerar källkritiken? Katarina Andersson är reporter. GP-domen överklagad - hur tänker kollegerna? I veckan valde justitiekanslern att överklaga den friande domen mot Göteborgs-Postens journalister som vi berättade om för två veckor sedan. Det handlar om en våldtagen kvinna vars identitet röjdes i samband med en publicering men åtalet ogillades med motiveringen att det inte gick att bevisa att tidningen verkligen lovat kvinnan full anonymitet. Göteborgspostens linje har varit att det är branschpraxis med olika nivåer av anonymitet och att kvinnan gav sitt samtycke till att bilden på henne publicerades. Men i samband med domen har en debatt brutit om förekomsten av det graderade anonyimtetsskyddet på landets redaktioner. Josefin Owetz har lyssnat in diskussionen. Zlatans app tecken i tiden Uppståndelsen blev stor när Zlatan på presskonferensen i veckan meddelade att man kunde sluta köpa kvällstidningarna nu eftersom han startar egen kanal i mobilen: ”Zlatan Unplugged”. Zlatan Unplugged är det senaste exemplet på det skred som just nu går genom det digitala medielandskapet. Företag, varumärken och kändisar väljer att runda journalistiken för att istället skapa egna kanaler direkt till publiken. Vad betyder det här för journalistiken? Ska medierna vara oroliga? Martin Wicklin är reporter.

-

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.30
  Thomas Newman - American Beauty
  Album: American Beauty
  Kompositör: Thomas Newman
  Bolag: DREAMWORKS RECORDS
 • 11.36
  Mark Mothersbaugh - Scrapping And Yelling
  Album: The Royal Tenenbaums
  Kompositör: Mark Mothersbaugh
  Bolag: HOLLYWOOD RECORDS
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".