Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Crowdfunding finansierar ny forskning
Ons 16 okt 2013 kl 23:07
OBS! Dagens program kl. 12.10 utgår på grund av partiledardebatten. Detta program sänds kl. 23.07: De senaste åren har crowdfunding vuxit till ett jättefenomen. Det hela går ut på att presentera sitt... projekt på en portal på nätet och sen kan privatpersoner donera pengar till projektet om de tycker att det är viktigt, intressant eller bara roligt. Allt från musikvideos till design av självlysande träd har sponsrats. Nu har även forskarvärlden fått upp ögonen för crowdfunding. I USA har flera forskningsprojekt kunnat dra in miljontals kronor i stöd från privatpersoner.

 Ofta uppmuntras givarna genom små fördelar som de erbjuds ju mer pengar de ger. Till exempel: för fem dollar får man ett signerat tackkort, för 20 dollar löpande uppdateringar om hur projektet framskrider och för 100 dollar får man en personlig inbjudan till invigningsfesten.

 Innebär då inte crowdfunding att statliga forskningsfinansiärer kan dra sig tillbaka och bli mindre aktiva, i takt med att allmänheten börjar finansiera viktig forskning? Nej, det tror inte Jessica Richman vars projekt drog in mer än två miljoner kronor. Hon anser att crowdsourcing snarare är ett sätt att få kontakt med allmänheten och förklara varför ens forskning är viktig och vad den går ut på.

I programmet hörs crowdfundingforskaren Robin Teigland på Handelshögskolan i Stockholm, skaparen av crowdfundingplattformen SciFundChallenge, Jai Ranganathan, samt Jessica Richman på det crowdfundade projektet uBiome.

Myndigheten för kulturanalys gav nyligen ut en rapport om crowdfunding som du hittar en länk till här nedanför.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".