Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Crowdfunding finansierar ny forskning
Ons 16 okt 2013 kl 23:07
OBS! Dagens program kl. 12.10 utgår på grund av partiledardebatten. Detta program sänds kl. 23.07: De senaste åren har crowdfunding vuxit till ett jättefenomen. Det hela går ut på att presentera sitt... projekt på en portal på nätet och sen kan privatpersoner donera pengar till projektet om de tycker att det är viktigt, intressant eller bara roligt. Allt från musikvideos till design av självlysande träd har sponsrats. Nu har även forskarvärlden fått upp ögonen för crowdfunding. I USA har flera forskningsprojekt kunnat dra in miljontals kronor i stöd från privatpersoner.

 Ofta uppmuntras givarna genom små fördelar som de erbjuds ju mer pengar de ger. Till exempel: för fem dollar får man ett signerat tackkort, för 20 dollar löpande uppdateringar om hur projektet framskrider och för 100 dollar får man en personlig inbjudan till invigningsfesten.

 Innebär då inte crowdfunding att statliga forskningsfinansiärer kan dra sig tillbaka och bli mindre aktiva, i takt med att allmänheten börjar finansiera viktig forskning? Nej, det tror inte Jessica Richman vars projekt drog in mer än två miljoner kronor. Hon anser att crowdsourcing snarare är ett sätt att få kontakt med allmänheten och förklara varför ens forskning är viktig och vad den går ut på.

I programmet hörs crowdfundingforskaren Robin Teigland på Handelshögskolan i Stockholm, skaparen av crowdfundingplattformen SciFundChallenge, Jai Ranganathan, samt Jessica Richman på det crowdfundade projektet uBiome.

Myndigheten för kulturanalys gav nyligen ut en rapport om crowdfunding som du hittar en länk till här nedanför.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".