Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Storbritannien och kriget FÖR knarket
Ons 16 okt 2013 kl 13:15
I mitten av 1800-talet betedde sig det stolta Brittiska Imperiet som colombianska knarkbaroner, som till varje pris ville sälja sitt opium till ett Kina som bedrev ett desperat war on drugs.

Dagens program handlar om Opiumkrigen mellan Storbritannien och Kina: krig som lämnar tydliga spår efter sig än idag. För den som vill fördjupa sig i den här epoken är den indiske författaren Amitav Ghosh ett bra ställe att börja. I sina två senaste böcker, Sea of Poppies och River of Smoke, skildrar han ett stort antal människor i Sydostasien under tiden som leder fram till opiumkrigen. Vår producent Pernilla Ståhl reflekterar kring dessa krig med utgångspunkt i Ghoshs romaner, men även i Julia Lovells bok The Opium Wars och Pankaj Mishras bok From the Ruins of Empire. I morgondagens program sänder vi en intervju med Amitav Ghosh. Programmen om Ghosh sändes första gången i januari i år.

Litteratur

Julia Lovell: The Opium War (2011)

Pankaj Mishra: From the Ruins of Empire (2012)

Amitav Ghosh: Sea of Poppies (2008)

Amitav Ghosh: River of Smoke (2011)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".