Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
”Uppenbarelser” med Stockholm Syndrome Ensemble
Ons 16 okt 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Varför komponerar tonsättare som de gör? Stockholm Syndrome Ensemble tränger in i den kreativa processen på jakt efter fröna till inspirationen i ett försök att avtäcka några fascinerande samband mellan... extraordinära musikskapelser, från John Dowland över Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten, Olivier Messiaen och Richard Strauss till alternativrockbandet Radiohead. "Uppenbarelser" kallar den pigga ensemblen denna konsert. Därefter (ca kl 20:55) en konsert från årets Rising Stars i Stockholms konserthus, nämligen med pianisten Igor Levit, som här spelar verk av J.S. Bach och Beethoven. Mycket nöje!

19:03 Stockholm Syndrome Ensemble tar oss med på en musikalisk resa, bortom ramarna för den traditionella konsertformen. Musik av Dowland, Britten, Beethoven, Strauss, Messiaen och Radiohead. Konsert 22/4, Musikaliska, Stockholm.

20:55 Igor Levit, piano.
a) Johann Sebastian Bach: Capriccio B-dur, “Sopra la lontananza del suo fratello dilettissimo”.
b) Ludwig van Beethoven: Pianosonat nr 29 B-dur.
Konsert 12/4, Grünewaldsalen, Stockholms konserthus.

Från Musikaliskas hemsida (http://www.musikaliska.com):

REVELATIONS – UPPENBARELSER
 
Varför komponerar tonsättare som de gör? Vi tränger in i den kreativa processen på jakt efter fröna till inspirationen i ett försök att avtäcka några fascinerande samband mellan extraordinära musikskapelser, från Dowland över Beethoven, Britten, Messiaen och Strauss till Radiohead.

MEDVERKANDE

Malin Broman, violin/viola
Malin William-Olsson, violin
Fredrik Paulsson, violin/viola
Eriikka Nylund, viola
Johannes Rostamo, cello
Jakob Koranyi, cello
Håkan Ehrén, kontrabas
Simon Crawford-Phillips, piano
Niklas Andersson, klarinett

Gästsångerska: Olivia Chaney

OM STOCKHOLM SYNDROME ENSEMBLE

Stockholm Syndrome Ensemble är en helt ny kammarmusikensemble som föddes ur idén om att ta den klassiska konsertens innehåll och form till en ny nivå. I den här konsertserien ställs de invanda traditionerna på ända för att ge plats åt en mer komplett upplevelse där publik, musik och musiker kommer närmare varandra.

Stockholm Syndrome Ensemble revolutionerar premisserna för kammarkonserten beträffande både spelplats och innehåll. Innehållsligt spinns varje konsert kring ett tema och genom att varva musiken med ord och bilder skapar ensemblen en fullödig berättelse om en epok, ett konstnärskap eller ett människoöde. När kammarmusiken bildar en väv med andra konstformer och musikstilar och förgrenar sig genom historiens skikt blir mötet med den intensivt, nytt och genomgripande.

Musikerna i Stockholm Syndrome Ensemble har alla både framträdande positioner i landets största symfoniorkestrar och strålande karriärer vid sidan om – helt enkelt ett kammarmusikaliskt dreamteam som nu fått ett spelrum på Stockholms bästa scen för kammarmusik.

OM MUSIKERNA

Malin Broman 

Som solist har Malin Broman framträtt med celebra orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra och Academy of Saint-Martin-in-the-Fields. I kammarmusiksammanhang har hon bl a firat triumfer med sin hyllade ensemble Kungsbacka Pianotrio. 2004–2010 var hon även medlem av Nash Ensemble som varje år har en egen konsertserie i Wigmore Hall i London.

Sedan 2008 är Malin Broman både ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm och första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Malin William-Olsson

Malin William-Olsson är född och uppvuxen i Göteborg. Efter studier i Köln samt Stockholm fick hon tjänst som andre konsertmästare i Helsingborgs Symfoniorkester. Sedan 2011 är hon alternerande stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Hon frilansar även, i Sverige såsom internationellt, med bl a Mahler Chamber Orchestra och Spira Mirabilis. Med Taliskerkvartetten jobbade hon intensivt under tre år och  2007 deltog de i The Banff International String Quartet Competition, en av världens främsta tävlingar inom det fältet. Malin är medlem i bandet SeLest, ett säreget popband där klassiskt möter pop.

Johannes Rostamo

Sedan 2008 är flerfaldigt prisbelönade Johannes Rostamo solocellist i Kungliga Filharmonikerna. Som kammarmusiker har han spelat världen över i olika konstellationer. Han är också en återkommande gästsolocellist i bl a Mahler Chamber Orchestra och Concertgebouw-orkestern i Amsterdam. Han har tidigare arbetat som solocellist i Helsingborgs Symfoniorkester.

Som solist har han uppträtt med flera av Skandinaviens mest framstående orkestrar och samarbetat med några av de ledande musikerna i vår tid.

Johannes Rostamo spelar på en cello byggd av John Lott i London 1921, generöst utlånad till honom av Järnåkerstiftelse.

Simon Crawford-Phillips

Simon Crawford-Phillips har en mångskiftande, framgångsrik karriär. Efter sina studier på bl a the Royal Academy of Music i London har han gjort karriär som solist, kammarmusiker och dirigent runt om i världen. Han samarbetar ofta med sångare och spelar regelbundet med flera kammarmusikensembler såsom Nash Ensemble och ECO. Han är också medlem i den framgångsrika trion Kungsbacka Pianotrio.

I juni 2010 blev Simon Crawford-Phillips ledamot av Royal Academy of Music. Han undervisar vid Guildhall School of Music and Drama, Royal Academy of Music och Göteborgs högskola för scen och musik.

Håkan Ehrén

Håkan Ehrén är solokontrabasist i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm sedan 1990. Genom åren även haft samma position hos Göteborgs Symfoniker, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam och London Symphony Orchestra. Han spelar regelbundet med the Chamber Orchestra of Europe.

Håkan Ehrén har varit pristagare vid musiktävlingar i Munchen (ARD), Rom och Reims. Som solist har han framträtt med orkestrar i Sverige och utomlands och på skivbolaget BIS finns han representerad med inspelningar av kontrabaskonserter av Eduard Tubin och Lars-Erik Larsson.

Fredrik Paulsson

Fredrik Paulsson turnerar regelbundet över hela världen. De senaste säsongerna har han bl a konserterat i Palais de Beaux Artes, Bryssel, i Wigmore Hall, London, och i The Lincoln center, New York. Dessutom bjuds han ofta in till internationella festivaler.

Han har varit solist på orkesterkonserter runtom i Europa, med dirigenter som Stig Westerberg och Sylvain Cambreling. Som kammarmusiker har han bl a spelat med Janine Jansen, Leif-Ove Andsnes och Natalie Clein. Han framträder ofta med pianotrion Drake-Paulsson-Poltera och Chamber Orchestra of Europe Soloists.

Som grundande primarie av Yggdrasilkvartetten fick han sitt internationella genombrott när han vann pris i London International Quartet Competition och Melbourne International Chamber Music Competition.

Fredrik Paulsson har varit artist-in-residence på Sveriges Radio P2 och verkat som konsertmästare i Svenska Kammarorkestern och Göteborgsoperans orkester. Han gästleder ofta, bl a i Den Norske Kammerorkester och London Philharmonic Orchestra. Sedan några år samarbetar han, i rollen som ledare och solist, med kammarorkestern Musica Vitae. I november turnerar de i Uruguay och Argentina, och i april 2013 inleds en serie med honom som konstnärlig ledare.

Han spelar på en violin av J.B Guadagnini anno 1745, Piacenza genom Järnåkerfonden.

Läs mer på ensemblens hemsida: www.syndromensemble.com

RISING STARS-KONSERT: IGOR LEVIT

Rising Stars är ett internationellt samarbete mellan 21 ledande europeiska konserthus som ingår i ECHO, European Concert Hall Organisation, och Sverige representeras av Stockholms konserthus. Varje år utses en handfull unga artister till Rising Stars, vilket innebär en unik möjlighet att turnera runt till konserthusen i nätverket och framträdanden på några av musikvärldens mest prestigefulla scener. Rising Stars-konserterna ägde rum i april i år, och P2 Live var där och spelade in.

Den rysk-tyske pianisten Igor Levit, född 1987, är en av årets fem Rising Stars-artister. Han nominerades av Laeiszhalle Elbphilharmonie Hamburg, Festspielhaus Baden-Baden och Kölner Philharmonie. Vi hör honom framföra ett cappriccio av Johann Sebastian Bach samt pianosonat nr 29 av Ludwig van Beethoven, en av Beethovens sista pianosonater.
 

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.20
  Malin Broman Viola, Simon Crawford Phillips Piano - Lachrimae För Viola Ochpiano
  Kompositör: Benjamin Britten
 • 19.41
  Malin Broman Violin, Malin William Olsson Violin, Fredrik Paulsson Viola, Eriikka Nylund Viola, Johannes Rostamo Andcello, Jakob Kóranyi Cello, Håkan Ehrén Kontrabas - Metamorphosen I Arr För Stråkseptett
  Kompositör: Richard Strauss
 • 20.49
  Olivia Chaney Sång Och Piano - Too Social
  Kompositör: Olivia Chaney
 • 21.02
  Igor Levit Piano - Capriccio B-Dur, Sopra La Lontananza Del Suo Fratello Dilettissimo
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
 • 21.13
  Igor Levit Piano - Pianosonat Nr 29 B-Dur
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
KONSERT: Gammalt möter nytt på Norrlandsoperan Igår kl 19:03(117 min)

Norrlandsoperans symfoniorkester möter dirigenten JoAnn Falletta och ljuv musik uppstår – bokstavligen.

Norrlandsoperans symfoniorkester möter dirigenten JoAnn Falletta och ljuv musik uppstår – bokstavligen.

KONSERT: Guldnålskonsert med trumpetaren Anders... Tis 16 jan kl 20:30(90 min)

Föreningen Jazz i Malmö delar årligen ut priset guldnålen till någon som gjort kreativa och innovativa insatser för att främja jazzen i Malmöregionen. I år gick priset till Anders Bergcrantz.

Föreningen Jazz i Malmö delar årligen ut priset guldnålen till någon som gjort kreativa och innovativa insatser för att främja jazzen i Malmöregionen. I år gick priset till Anders Bergcrantz.

KONSERT: Tanzhausgeiger + Thiger, Håkansson,.. Tis 16 jan kl 19:03(87 min)

Dansmusik från Österrike, svenska slängpolskor och magiska sånger med estnisk-belgiska ESTBEL.

Dansmusik från Österrike, svenska slängpolskor och magiska sånger med estnisk-belgiska ESTBEL.

KONSERT: Sofia vokalensemble + Beethoven med... Mån 15 jan kl 19:03(117 min)

Ljus och mörker, hopp och förtvivlan. Dessa motpoler blev utgångspunkten för ett nytt stort verk av Catharina Palmér. Hör uruppförandet från Sofia kyrka. Sedan hör du Beethovens sjunde symfoni.

Ljus och mörker, hopp och förtvivlan. Dessa motpoler blev utgångspunkten för ett nytt stort verk av Catharina Palmér. Hör uruppförandet från Sofia kyrka. Sedan hör du Beethovens sjunde symfoni.

P2 Live Lör 13 jan kl 18:03(27 min)

1. Ottorino Respighi: Siciliana ur Gamla danser och arior (1931). Xenia Narati, harpa. Ars musici AM 1404-2. 2. Medeltida musik runt Medelhavet och Ramon Llull. La capella de ministrers. Dirigent:...

1. Ottorino Respighi: Siciliana ur Gamla danser och arior (1931). Xenia Narati, harpa. Ars musici AM 1404-2. 2. Medeltida musik runt Medelhavet och Ramon Llull. La capella de ministrers. Dirigent:...

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".