Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Varmare hav rubbar ekobalansen
Tor 17 okt 2013 kl 12:10
Makrill på Svalbard och asiatiska krabbor i Sverige. Världens hav har blivit varmare och nu flyttar en del marina djur till nya platser. Forskare är oroliga över vad som ska hända med de gamla ekosystemen,... inte minst i Nordsjön och Östersjön där temperaturökningen är som störst.

Enligt FN:s klimatpanel har världshaven tagit upp 90 procent av den extra värmeenergin som växthuseffekten orsakat mellan 1971 och 2010. Det handlar i medeltal om tiondelar och hundradelar av grader, beroende på vilka djup som avses, men eftersom uppvärmningen är ojämnt fördelad betyder det att vissa havsområden blivit betydligt varmare än så. I våra omgivande hav har temperaturerna ökat med upp emot en och en halv grad.

Varmare vatten skapar förutsättningar för att fler nya arter ska kunna få fäste. Särskilt de som kommer långväga ifrån och saknar naturliga fiender kan skapa obalans i ekosystemet. I Vetandets värld hör vi Paul Wassmann, professor i arktisk och marin biologi vid universitetet i Tromsö, Erland Källén professor i meteorologi vid Stockholms universitet och forskningschef på det Europeiska vädercentret i Storbritannien, samt Matz Berggren, forskare på Göteborgs universitet som arbetar vid Lovéncentret i Fiskebäckskil.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".