Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
"Sorgen måste få ta olika uttryck"
Tis 29 okt 2013 kl 11:03
När Nora, 7år, dog av cancer blev det lilla trädet på kyrkogården en del av graven. De färgglada kulorna, lyktorna och fågelboden blev ett väl synligt riktmärke för barnen som kom på besök. Men dekorationerna... i trädet uppskattades inte av alla kyrkogårdsbesökare. En dag när Lena Forsaeus och hennes man besökte sin dotters grav kom vaktmästaren fram och bad dem ta ner sakerna.

Folk hade klagat och dessutom tillhörde inte trädet gravplatsen.
- Jag blev chockad. Vad är det för människor som klagar på en sån sak? säger Lena Forsaeus. Göteborgsposten skrev en artikel som väckte starka reaktioner.
- Någon skrev ”less is more” , någon annan skrev ”när ni ändå håller på så kan ni ta bort allt krafs”

Nu har sakerna plockats ner ifrån trädet och Lena och Marcus har planterat smultron över graven. Några kaniner av sten sticker upp huvudet mellan plantorna. Platsen valdes med omsorg. Det var viktigt för Lena att det fanns andra barngravar på kyrkogården och att platsen inte skulle vara läskig på kvällen.
- Det var viktigt, hon kan ju inte vara här helt själv! Det måste finnas andra barn här, minns jag att jag tänkte.

Programmet är gjort av Lovisa Haag.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Hajar och frigörelsen Kl 11:04(28 min)

Hajar hörde sin mammas väninnor prata om hur de blev slagna av sina män. Hon blev arg. Så ville inte hon leva. Som trettonåring startade hon föreningen Hoppet för kvinnorna i Hammarkullen.

Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Jävla politiker!!! Mån 06 nov kl 11:04(29 min)

Hur mycket hat och hot skall en politiker tåla? För Erik Lövgren, regionråd i Västernorrland, blev det råa samtalsklimatet kring nedläggningen av BB i Sollefteå det som fick bägaren att rinna över.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".