Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Två lärare – stanna eller gå
Mån 04 nov 2013 kl 11:03
Emma Gertzell 29 har slutat som lärare. Katja Hvenmark-Nilsson 29 jobbar vidare. Båda lika gamla, utbildade sig till gymnasielärare ungefär samtidigt, men efter tre år går de åt helt olika håll. Enligt... TCO:s senaste stressbarometer är lärarna den mest utsatta yrkesgruppen.

- Jag älskar mitt jobb nästan varje dag, berättar Katja Hvenmark-Nilsson. Hon har ansvar för ca 240 gymnasieelever på Hulebäcks Gymnasium i Göteborg. Katja, idag 29 år, ville bli lärare redan som liten.  Hon är road av att undervisa och har inte tanke på att sluta, trots all kritik dagens lärare utsätts för.

Hon har även sammanfattat sina tre år som lärare i boken ”Balanskonster för nya lärare”. I en intervju inför publiceringen svarar Katja på frågan om vilka balanskonster hon menar:
 – Konsten att säga det man menar, konsten att vara den man vill i klassrummet, konsten att hantera tiden … Sammanlagt tar jag upp arton olika balanskonster.

Katja känner sig mycket besvärad och störd över den låga status hon känner att läraryrket har. För en tid sedan gjorde någon sig lustig med att säga att kraven för intagning på lärarutbildningen var så låga att  t.o.m. en gorilla skulle kunna bli antagen.
-Det är lågt och respektlöst. Jag skulle vilja se dom som säger så, komma in i klassrummet kl. åtta en morgon och möta 30 st. tonåringar som förväntar sig att du ska leverera.

-Att vara lärare är som att vara en Dramatenskådis att stå inför publik spela alla roller själv, fem gånger om dagen och inte hinna öva särskilt mycket.. säger Emma Gertzel 29. Hon har är ochkså utbildad gymnasielärare men har slutat tre år efter hon blev klar med utbildningen. Hon accepterade inte arbetsbelastningen och villkoren inom skolan.

Det första programmet av tre i Tendens tema: Lärarliv
Producent: Christer Söderqvist

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Jävla politiker!!! Mån 06 nov kl 11:04(29 min)

Hur mycket hat och hot skall en politiker tåla? För Erik Lövgren, regionråd i Västernorrland, blev det råa samtalsklimatet kring nedläggningen av BB i Sollefteå det som fick bägaren att rinna över.

Jag sökte kontakt med min döda pappa Tis 31 okt kl 11:04(28 min)

Nataschas pappa dog när hon var åtta år och allt sedan dess har hon saknat honom. När hon sen i vuxen ålder fick kontakt med ett medium förändrades allt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".