Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
April Verch Band + Martha Mavroidi + Gush 25 år
Tis 22 okt 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kanadensisk americana, grekiska innovationer och jazzimprovisationer i de friaste av former. 19:07 April Verch Band: April Verch, fiol, sång, stepdans, Cody Walters, bas, banjo, sång och Hayes Griffin,... gitarr, mandolin, sång. Konsert 3/8, Urkult. 19:49 Martha Mavroidi, elektrisk lafta, saz, sång, Kostas Anastasiadis, slagverk och Giorgos Ventourís, kontrabas. Konsert 2/8, Ådals-Lidens kyrka. 20:35 Gush 25 år: Mats Gustafsson, saxofoner, Sten Sandell, piano och röst och Raymond Strid, trummor. Konsert 7/5, Fasching, Stockholm. Presentation: Mats Einarsson.

Kvällens P2 Live bjuder på musik från andra sidan Atlanten med kanadensiska April Verch som spelar fiol, sjunger och stepdansar som ingen annan under sommarens Urkultfestival. Från samma festival hör vi finstämd och innovativ musik av och med grekiska Martha Mavroidi. Så avslutar vi kvällen med Gush, tre  av vårt lands mest framstående friformmusiker; Mats Gustafsson, Sten Sandell och Raymond Strid, som i år firar 25 år tillsammans.

Men vi tar avstamp i sommarens Urkultfestival i Näsåker vid Ångermanälvens dalgång. Här bjöds publiken en kväll på en virvlande konsert med April Verch Band som i månadsskiftet juli-augusti turnerade i Sverige.

Fiolisten, sångerskan och steppdansaren April Verch växte upp i skogarbetardistrikt i Ottawa Valley i Kanada. En trakt där fransk och keltisk musik smält samman under historiens lopp. Hon hämtar sina danslåtar och sånger från ett vitt spektrum av traditioner. Från kanadensiska folkdanser till mörka och melankoliska sånger från de amerikanska Appalacherna.

April Verch är nu inne på sitt andra decennium som artist har lämnat alla tankar på krav och förväntningar bakom sig, säger hon. Hon spelar av hela sitt hjärtas heta lust och alltid den musik hon själv har valt. Hon började steppdansa när hon var 3 år, och tog sina första fiollektioner som 6-åring. Med sina föräldrar besökte hon otaliga dansställen där hon träffade och spelade med musiker som inte hade musicerande som yrke. Men April ville annat. Hon ville leva på sin musik. Det kommer aldrig att gå, sa hennes föräldrar. Men det gjorde det. Och där står hon nu, April Verch som turnerar i Kanada, USA och världen med sin imponerande spelskicklighet och enastående steppdans och med sånger som hon framför med sin nasala och besjälade stämma och med en stor portion humor. Till Sverige kom April Verch med basisten, banjoisten och sångaren Cody Waters och gitarristen och sångaren Hayes Griffin.

Vi blir kvar på Urkult och tar oss till stillheten i Ådals-Lidens Kyrka en solig eftermiddag. Den lilla vitmenade träkyrkan var fylld till sista plats av en publik, belyst av gyllengula solstrålar från raden av kyrkfönster. Framme vid altarringen, en trio från Grekland, basisten Giorgios Ventourís, slagverkaren Kostas Anastasiadis och bandets frontfigur, Martha Mavroidi.

Lovorden har regnat över Martha Mavroidi. Man har hyllat hennes röst, hennes poetiska texter och hennes flinka spel på orientaliska lutor. Hon kom tidigt i kontakt med folkmusik från olika länder, tack vare att hennes far regelbundet tog hem musik från sitt jobb som radioproducent. Hennes första kom 2010 ”The Garden of Rila” som folkmusikmagasinet FolkRoots utnämnde som ett av decenniets bästa album. På senaste skivan ”Portaki” är experimenten flera, där hon söker sig mot jazz och improvisation, presenterar egna sånger och kompositioner men alltid med en stadig förankring i grekisk och bulgarisk folktradition.

Martha Mavroidi spelar saz och hon spelar sin egen variant av lafta, också det en luta med lång hals och dubbla strängar som hon hanterar med stor skicklighet i snabba bulgariska och grekiska danslåtar och i partier av improvisation. Så sjunger hon. Ibland i stämmor med sig själv eftersom hon använder sig av loopteknik där hon sjunger mot sina egna förinspelade stämmor.

Därefter ett musikaliskt sjumilakliv från grekisk traditionsmusik till frijazz. I 25 år har de spelat tillsammans, saxofonisten Mats Gustafsson, pianisten Sten Sandelloch slagverkaren Raymond Strid. Det finns faktiskt ett exakt datum när de bildade Gush, nämligen den 12 maj 1988. Och än idag, ett kvartssekel senare, utgör de kärnan av de mest aktiva och profilerade svenska improvisatörerna. Gush har skaffat sig ett brett kontaktnät världen över, har samarbetat med trumslagaren, sångaren och dragspelaren Sven-Åke Johansson och basisten Barry Guyoch många andra. Man har också i olika projekt skapat kulturmöten med poeter och dansare. Aktivast av medlemmarna i Gush är onekligen Mats Gustafsson med otaliga skivproduktioner bakom sig, turnéer över hela världen, samarbeten med alla de främsta av världens friformmusikanter.

Det här är tre experter på ljud, som går till botten med varje möjlighet att utforska enskilda ljud och i ett intrikat samspel måla upp ständigt nya ljudlandskap. Ibland lyriskt och lyhört, ibland som rena vulkanutbrott. Sten Sandells rörliga spel över pianot, hans röst som ömsom visslar, strupsjunger. Raymond Strids föränderliga verktygslåda av ljudredskap. Mats Gustafssons kompromisslösa spel på allehanda saxofoner. Alltid lyhört. Aldrig oengagerat i en inspelning från Fasching i Stockholm 7 maj.

Text och presentation: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.35
  Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid - Fyl 2
  Kompositör: Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid
 • 20.51
  Raymond Strid, Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson - Fyl 5
  Kompositör: Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid
 • 21.04
  Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid - Ser
  Kompositör: Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid
 • 21.25
  Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid - Fyl 6
  Kompositör: Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid
 • 21.46
  Gush Sten Sandell, Mats Gustafsson, Raymond Strid - Fyl 1
  Kompositör: Mats Gustafsson, Raymond Strid, Gush Sten Sandell
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Legendaren Jojje Wadenius spelar här tillsammans med bandet Cleo i en konsert fylld av melodisk jazzfusion och funk med lite blues i botten.

KONSERT: Violeta Parra 100 år! Igår kl 19:03(87 min)

En av Latinamerikas stora kulturpersonligheter Violeta Parra skulle 2017 ha fyllt 100 år. Det firades på Musikaliska i Stockholm med sju artister som tagit sig an Violetas sånger med stor passion.

Hör Marc-Antoine Charpentiers välkända Te Deum i en konsert från årets tidig musik-festival i Utrecht. Dessutom invigning av orgeln i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbfilharmonin.

P2 Live Lör 09 dec kl 21:00(60 min)

med Tina Ahlin. 1. Claude Debussy: Andra preludieboken (1913). Jean-Yves Thibaudet, piano. Från BBC radio international. 2. Andrea Tarrodi: Serenade in seven colours (2013). Västerås sinfonietta...

Världsdirigenten Gustavo Dudamel kommer till Stockholm och leder Kungliga filharmonikerna i den årliga Nobelkonserten. Det blir Jupitersymfonin av Mozart och Also Sprach Zarathustra av Strauss.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".