Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskare vill identifiera farliga nanopartiklar
Tor 24 okt 2013 kl 12:10
Småskaligt och en fråga om smarta ytor - så kan nanopartikelforskningen beskrivas. Men finns det fog för att vara försiktig med nanopartiklar, eftersom man kan tänka sig att de tack vare sin litenhet kan... lyckas ta sig in i våra celler och ställa till problem?

Häromveckan kom en statlig utredning som skisserar på vad som bör göras ifråga om eventuella hälso- och miljörisker. Det är utredaren Ethel Forsberg som föreslagit att regeringen skaffar sig en nationell handlingsplan, och till den skulle höra att inrätta ett Nanoråd och ett Nanocentrum, som kan ta fram mer kunskaper om riskerna, och utarbeta standarder, och metoder för testning och riskbedömning.

Det är utredaren Ethel Forsberg som föreslagit att regeringen skaffar sig en nationell handlingsplan, och till den skulle höra att inrätta ett Nanoråd och ett Nanocentrum, som kan ta fram mer kunskaper om riskerna, och utarbeta standarder, och metoder för testning och riskbedömning. (SOU 1013:70)

Nanopartiklar är små partiklar, som finns både naturligt i miljön och i form av material som vi  människor tillverkat, t.ex. i glas, solkrämer och bildäck.

Nanotekniken handlar om att tillverka små partiklar för olika ändamål, eller så konstruerar man olika former material med hjälp av små enheter, eller genom att förändra ytor där förändringarna av ytstrukturen är väldigt små men oerhört betydelsefulla för funktionen.

En stor del av forskningen i dag handlar också om att ta reda på vilka risker det finns med de här väldigt små partiklarna.  Inte minst gäller det alla de små partiklarna som ständigt omger oss och som till exempel är resultatet av att bildäck slits eller att vi tänder stearinljus.

Mycket av nanotekniken handlar om det som kallas nanomaterial alltså material som är uppbyggd av mycket små enheter. Men man kan också tillverka nanopartiklar och förse dem med olika egenskaper. Det här forskar man mycket kring inom medicinen och inte minst inom cancerforskningen.

Ett stort område är också att kartlägga och definiera risk- och säkerhetsaspekter men nano. Ett svårt arbete då nanopartiklar av samma material kan ha helt olika egenskaper beroende vilken form och storlek de ha har.

Medverkar i programmet gör Lars Montelius professor i nanoteknologi vid Lunds tekniska högskola, Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och verksam som professor vid Chalmers i Göteborg samt Quentin Pankhurst, är professor vid London Centre for Nanotechnology.

Programmet sändes första gången den 13 april 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".