Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Döden på löpande band
Tis 22 okt 2013 kl 12:10
Moderna slakterier är en processindustri där djuren slaktas på löpande band. Sveriges största grisslakteri slaktar nästan 2500 grisar om dagen. På det lilla gårdsslakteriet i Skåne får djuren själva avgöra... takten. De träffar aldrig djur eller människor de inte känner och ser aldrig ett annat djur dö. Lägre takt betyder högre kostnad, men vad får jakten på billig mat egentligen kosta?

Många av oss vill kanske inte tänka på hur det går till när grisar, kycklingar och nötdjur förvandlas till köttpaketet i kyldisken.
 – Etiken har varit viktig ända sen jag insåg att ett djur måste dö för att jag ska kunna äta köttbullar, säger Rolf-Axel Nordström på gården Ängavallen. Han har byggt upp en djurhållning som bygger på djurens behov och förstår inte varför vi ska ställa mindre krav på hur våra matproducerande djur dör, än när vi avlivar hundar och katter.

Att lastas på lastbilar, köras till stora slakterier, drivas i främmande miljöer, övernatta tillsammans med främmande djur innebär stor stress för djuren. Bo Algers, professor i husdjurshygien på SLU i Skara, har jobbat med produktionsdjurens välfärd i många år. Han är inblandad i ett tyskt försök att skjuta frigående köttdjur direkt i hagen.
 – De står helt lugnt i sin hemmiljö tills de plötsligt faller ihop och är döda. Ur djurvälfärdssynpunkt kan det väl inte vara bättre, säger han. Sedan transporteras den avblodade kroppen till slakteriet.

Idag transporteras Europas djur tur och retur till solen varje dag. Det har Linköpingsprofessorn Uno Wennergren räknat ut. Hans forskargrupp använder ett datorprogram från skogsindustrins planering för upphämtning av virke och har sett att djurtransporterna i stort sett kan halveras bara genom att djuren slaktas på närmaste slakteri.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Fre 15 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 14 sep kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".