Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Psykoterapeuten Allan Linnér möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal.
Ett avsnitt från Radiopsykologen
Jag är samlarberoende
Tor 24 okt 2013 kl 11:03
För några veckor sedan samtalade Allan Linnér med Greta som samlade på tidningar. Efter programmet hörde många lyssnare av sig som känt igen sig Gretas berättelse. En av dem var Håkan.

Han har gått på AA-möten och sagt: ”Hej , jag heter Håkan. Jag är samlarberoende”.
Det var 17 år sedan Håkan insåg att han smusslade med sina grovsopefynd, precis som en alkoholist smusslar med alkoholen. Ser han något som är trasigt så måste han laga det. Varför är det så?
Nu har han ringt radiopsykologen Allan Linnér för att få hjälp.

Hanna lever med en stor rädsla i sitt liv. Hon skrev ett brev till Radiopsykologen:

"Hej Allan!
Kanske en banal fråga. Jag har förlorat många betydelsefulla personer genom livet och försöker nu undvika att känna kärlek - rädslan för ytterligare en förlust är så smärtsam. Samtidigt gör vetskapen om att jag går miste om mycket, så ont, så ont. Hur ska jag någonsin bli av med rädslan? Hur ska jag börja våga att umgås med folk som jag verkligen gillar och inte låta dödsångesten inskränka på mitt liv? Jag är bara 20 år, men känner mig väldigt handikappad av denna begränsning och undrar om du har något råd?"

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Radiopsykologen

Christina har haft tre hundar som hon älskat och vårdat. Men nu är de döda och allt som finns är sorgen. Och den är stark. - Jag trodde den skulle gå över men den släpper inte greppet, berättar hon.

Bara vara jag Tor 30 nov kl 11:04(29 min)

När ångesten är som starkast vill jag bara försvinna, säger Andrea. Jag mår så illa att jag inte vart jag ska ta vägen. Jag vill bara bort.

När allting är svart Tor 23 nov kl 11:04(28 min)

Det är så ensamt, säger Johan. Det är ingen mening med nånting. Så har det känts i ett par månader nu. Johan är 33 år och hans liv har liksom stannat av. Och ingen runt honom vet hur dåligt han mår.

På farligt vatten Tor 16 nov kl 11:04(28 min)

Lisa, 57, har aldrig haft en trygg och nära relation. Hon vet inte hur man gör. Hon har backat från kontakten med de vuxna barnen. Om det här berättade hon i Radiopsykologen i februari. Vad hände sen?

Jag vill sluta hoppas Tor 09 nov kl 11:04(29 min)

Camilla är trött på hårda ord, svek och ensamma kvällar. Hon vet att hon gör rätt som lämnar honom. Ändå kan hon inte sluta hoppas på att det ska bli de två igen. Att han ska vilja ha henne tillbaka.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".