Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Storhetsvansinne – den dominerande drivkraften bakom framgång inom mode och musik?
Fre 25 okt 2013 kl 10:03
Vad har en bästsäljande artist som Kanye West, en världsberömd dirigent som Herbert von Karajan, en hyllad modeskapare som Tom Ford och ett oändligt antal beundrade moderedaktörer genom tiderna gemensamt?... Storhetsvansinne, förstås. Övertygelsen om den egna förträffligheten är en drivkraft som inte bara finns inom politik, utan även inom mode och musik. I veckans STIL tittar vi närmare på några trendsättande exempel på den saken.

Vad vore modetidningar utan sina dominanta moderedaktörer som under historiens lopp har pekat ut riktningen med välmanikyrerade händer? Inte alls lika glamorösa, förstås. I programmet berättar vi mer om hur det egentligen började. I Sverige har vi inte varit lika bra på att odla fram excentriska chefredaktörer. Men det finns i alla fall sådana som syns mer än andra. En av dem har vi träffat – Amelia Adamo. Vi tar även en titt på en yrkesgrupp som kanske kräver mer pondus än andra, dirigenterna. En av dem som tog ut svängarna rejält och gjorde sig till stilikon på kuppen var den österrikiske dirigenten Herbert von Karajan som gav upphov till uttrycket ”Karajan Style”. Men hur ser det ut idag? Om det berättar den svenska dirigenten Kerstin Nerbe. Vi har även lagt den amerikanske modeskaparen Tom Ford på psykologsoffan för att ta reda på hur denne till synes perfekte man är funtad. Och så har vi besökt en man som säger sig kunna sia om framtiden för att fråga om inte det är att lida av storhetsvansinne. Vad svarar astrologen Heikki Vesa på det? Svaret får ni i veckans program.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

I veckans Stil ska vi vända blicken mot en man som med ljusa färger medvetet valde att skildra skönhet, glädje – och samtidens mode – den franske konstnären Pierre-Auguste Renoir.

I veckans Stil Special ska vi glänta på dörren och kika in i litteraturens garderob. Vi ska nämligen ägna oss åt kläder, böcker och författare.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".