Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Utomjordiska metaller kan avslöja evolutionens hemligheter
Tis 29 okt 2013 kl 12:10
Under jordens historia har vi bombarderats av meteoriter och en av dem orsakade troligen dinosauriernas död. Nu kartlägger forskare i Lund metallrester från meteoriter, spineller, för att ta reda på om... de har påverkat livets utveckling mer än en gång.

Spinellerna ser oansenliga ut men deras långa och våldsamma resa kan ge ledtrådar om hur händelser i yttre rymden kan ha påverkat evolutionen och livet på vår jord. De bildades samtidigt som solsystemet. Sedan har de cirkulerat i rymden, kraschat på jorden och lagrats in i kalksten.

I nyinvigda lokaler står flera ton kalksten och väntar på smältas ner i syra. Forskningsingenjören Fredrik Terfelt tömmer ut en 500-liters tunna, i det här provet får de ut två till tre spinellkorn per tio kilo sten.
  – Det är som att en person avlider och det enda som blir kvar är en guldtand. Men i guldtanden hittar du DNA. Det är samma sak, med spinellen kan vi återskapa var de kom ifrån, säger Birger Schmitz som är professor i Geologi på Lunds universitet. 

 – För att förstå jordens och livets historia måste man också förstå vad som hände ute i solsystemet och i galaxen.

Med spinellernas hjälp kartlägger de flödet av meteoriter från rymden till jorden och hoppas avslöja mer om livets utveckling. Tidigare har de visat att en stor förändring i livets utveckling för 470 miljoner år sedan hände samtidigt som jorden bombarderats av meteoriter. Om de skulle hittar likande resultat i de här proverna skulle det vara ett genombrott.
– Att stora evolutionära förändringar mer generellt sammanfaller med stora förändringar i rymden, säger Birger Schmitz.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 10 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".