Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Biofilm om rymdskrot tar upp ett växande problem
Fre 25 okt 2013 kl 12:10
Sextio år av rymdresande har fått ett sopmoln att växa till runt jorden. Utbrända raketsteg, trasiga satelliter och kvarglömda skruvmejslar har börjat krocka med satelliter och hota rymdstationer. Vem... ska lösa problemet?

Under snart sextio år av rymdresande har mänskligheten lämnat miljontals rester efter oss i omloppsbana runt jorden: Utbrända raketsteg, söndersprängda satelliter, färgflagor, muttrar och kvarglömda skruvmejslar. Det handlar om mänskliga tekniksoporna som på senare år blivit så många att de börjat skapa ett allvarligt problem: De har börjat krocka med fungerande rymdteknik, äventyra liv på rymdstationer och slå ut satelliter som sköter samhällsbärande funktioner här nere på jorden, som kommunikation, navigation och banktransaktioner till exempel.

Vems ansvar är rymdskrotet? Hur ska problemen det skapar lösas? Och vem ska betala för det? Frilansjournalisten Kristoffer Gunnart uppdatera sig i dagens Vetandets värld, kring en forskningsfråga, som inte bara börjat klättra på den politiska agendan, utan också är ämnet för nya filmen Gravity, som går upp på svenska biografer i helgen.

I programmet medverkar Christer Andersson, rymdskrotsforskare på FOI, astronauten Christer Fuglesang och Magnus Friberg, internationell samordnare på radarprojektet Eiscat.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".