Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
100 år sedan Tagore fick Nobelpriset
Mån 28 okt 2013 kl 13:15
En blandning av Alice Tegnér, Lina Sandell, August Strindberg och Hjalmar Branting. Och den ende i världen som har skrivit nationalsånger till två länder - Indien och Bangladesh. Rabindranath Tagore dog... 1941, men är fortfarande en av Indiens mest älskade författare och kompositörer.

I år är det 100 år sedan han fick Nobelpriset i litteratur. Han blev därmed den förste, och hittills ende, indiern som tilldelats priset. I dagens OBS berättar Per J Andersson om denne moderne författare som uppfattades som spirituell guru av västvärlden, men som i sitt författarskap snarare betraktade världen ur en politisk vinkel, än en andlig.

Böcker av Tagore som nämns i programmet

Gitanjali (med förord av W.B Yeats)

The Home and the World (Ghare-Baire)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".