Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
God och blandad jazz från förr och nu, från det välkända till det oväntade.
Ett avsnitt från Jazzradion
Umeå Jazzfestival i skönklingande sammanfattning
Sön 27 okt 2013 kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Den här upplagan av Jazzradion i P2 är en rykande färsk rapport från den nyss avslutade Umeå Jazzfestival. Vi har varit på festival dygnet runt sen i torsdags och samlat på oss massor med bra konserter... Den här söndag bjuder vi både på längre konserter och kortare smakprov av vad som ljudit i Umeå folkets hus under veckoslutet.

Vi börjar kvällen med att lyssna på sångerskan Emilia Mårtensson. Hon är sångerskan från den skånska byn Ilstorp utanför Brösarp som för 14 år sedan flyttade till London där hon slagit igenom ordentligt. Med sig till Umeå Jazzfestival har hon en kvartett bestående av Barry Green piano, Sam Lasserson bas och Adriano Adewale trummor.

En trio som hittat sitt material både i de klassiska standarlåtarna och hos artister som Joni Mitchel och Abbey Lincoln är kombon pianisten Lynne Arriale, sångerskan Clarie Martin och den unga talangfulla saxofonisten Grace Kelly. De tre uppträdde på Umeå Jazzfestivals största scen i sällskap med de svenska musikerna Martin Sjöstedt på bas och Daniel Fredriksson på trummor.

Sofia Jernberg var en av flera artister under festivalen som låtit sig inspireras av folkmusiken. Ett sammanhang som helt och hållet var en slump, enligt festivalens konstnärlige ledare Lennart Strömbäck.
I det här fallet kom inspirationen från Norge och från den norske folkmusikern Olav Mjelva och resluterade i ett verk baserat på musik från Röros och Hallingdal, orkestrad för Trondheim Jazz Orchstra.

Mari Kvien Brunvoll skapar ett alldeles eget universum med hjälp av sin röst och med instrument som kazoo, kalimba och zither. Och så samplar hon ljuden hon gör och skickar ut dem på upptäcksfärd i långa loopar. I den lilla och mycket välfyllda salen Jazzlabbet hänförde hon sin publik i lördags kväll.

Den norska vokalisten och röstkonstnären Sidsel Endresen har under sin karriär mejslat ut en alldeles egen platå i fjälltoppen från vilken hon blickar ut över ett mångskiftande musikaliskt landskap som inte alltid är naturskönt. Hon har alltmer blivit en forskningsresande i sitt eget musikaliska universum som sedan starten i slutet av 70-talet snuddar vid mängder av olika genrer innanför och utanför jazzen. Under årens lopp har hon samarbetat med mängder av andra intressanta norska artister och i lördags kväll på Umeå Jazzfestival uppträdde hon med den likaledes norska experimentella gitarristen Stian Westerhus.

Konstellationen folkmusikfiol, jazzkontrabas och det japanska 25-strängade instrumentet koto har nog aldrig tidigare prövats i jazzsammanhang, men i Umeå hördes det under helgen.
Det är folkmusikern Lena Willemark, basisten Anders Jormin och kotospelaren Karin Nakagawa om tillsammans utgör projektet Lyöstraini. Meditativ musik med Lena Willemarks texter på Älvdalsmål och svenska i centrum. 

Christian Scott är trumpetaren som egentligen inte gillar trumpetljudet. Därför lägger han mycket tid på att designa egna trumpeter och locka fram nya ljud ur dem.
Till Umeå kom han för andra gången i den fasta förvissningen att han skulle få träffa en publik som gillar honom. Han rör sig lika ledigt i den traditionella jazzen som i hip hop.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.03
  Emilia Mårtensson, Barry Green, Sam Lasserson, Adriano Adewale - Nothing Wrong
  Kompositör: Julia Beil
 • 17.52
  Claire Martin, Grace Kelly, Martin Sjöstedt, Daniel Fredriksson, Lynne Arriale - Sinnerman
  Kompositör: NINA SIMONE
 • 18.07
  Sofia Jernberg, Olav Luksengård Mjelva, Trondheim Jazz Orchestra - Springar Från Norge
  Kompositör: Trad
 • 18.31
  Sofia Jernberg, Olav Luksengård Mjelva, Trondheim Jazz Orchestra - Fuggeln
  Kompositör: Trad
 • 19.04
  Mari Kvien Brunvoll - Utan Titel
  Kompositör: Mari Kvien Brunvoll
 • 19.17
  Lena Willemar, Anders Jormin, Karin Nakagawa - Dröm
  Kompositör: Lena Willmark, Anders Jormin
 • 19.47
  Jack Dejohnette, Don Byron, George Colligan, Jerome Harris - Soulful Ballad
  Kompositör: Jack Dejohnette
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Jazzradion

Det är från Bangen Jazz & Blues vi hämtat konserten med Vivian Buczek och Martin Sjöstedt Trio. Det skandinaviska består av jazz från Norge, Sverige och Danmark.

Det är Ekdahl-Bagge Big Band som står för den nya storbandsmusiken och stjärnor som Art Pepper och Elis Regin som levererar guldkornen.

Upplev Hans Eks orkesterarrangemang av musiken som Esbjörn Svensson Trio skapade! Låt radiosymfonikerna och en rad strålande solister förgylla två timmar av ditt liv!

Livekonserten spelade vi in på Bangen Jazz & Blues i somras. Från Norge kommer både orgeljazz och elektronika, från Chile och New York hyllade Camila Meza och från Tunisien mjukt svängande oud.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".