Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Ett sjukhus utan antibiotika
Ons 30 okt 2013 kl 12:10
Vi besöker Östra Sjukhuset i Göteborg med en oerhört konkret fråga: Hur ser sjukvården ut den dagen antibiotikan slutat fungera?

−Vi kan nog inte riktigt föreställa oss hur det skulle vara. Det är för obehagligt att sätta sig in i, säger Christina Åhrén, ansvarig för Västra Götalandsregionens samverkansarbete mot antibiotikaresistens.

Sju decennier efter att penicillinet började användas mot infektioner har vi kommit förfärande långt på den väg som redan Sir Alexander Fleming insåg att vi skulle komma att vandra. Penicillinets upptäckare var fullt medveten om att bakterierna så småningom skulle slå tillbaka genom att utveckla resistens.

De nya potentiella farsoterna har förkortningar som MRSA och ESBL, vilket inte låter lika hotfullt som böldpest eller mjältbrand, men de innebär likväl ett globalt och allvarligt hot mot människors hälsa. Kommer sjukvården att ha någon förmåga att bota och behandla oss mot infektioner i framtiden?
 −Vi riskerar att hamna i en mycket besvärlig situation, med kraftigt ökad sjuklighet, mycket kraftigt ökade vårdtider, ökade kostnader och förstås för individerna ett ökat lidande och en ökad dödlighet, säger Anders Hyltander,verksamhetschef på kirurgkliniken på Östra Sjukhuset i Göteborg.

Programmet sändes första gången i mars 2012.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".