Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Resa längs världens murar
Ons 30 okt 2013 kl 13:15
”Visa mig en sex meters mur. Och jag ska visa dig en sju meters stege.” Vilken sorts samhällen skapar de nya murarna?

Vi får ofta höra att barriärer ständigt rivs med globalisering och frihandel. Det stämmer knappast, menar den kanadensiske journalisten Marcello Di Cintios i sin hyllade reportagebok Walls. Travels along the Barricades. Petter Larsson har läst den för OBS räkning.

Dessutom: hur lever vi med vårt fiktiva öde? Vi får höra Margareta Flygt presentera den tysk-österrikiske succéförfattaren Daniel Kehlmanns nya bok F, en intelligent roman om slump och öde.

Böcker

Marcello Di Cintio: Walls. Travels along the Barricades (Union Books 2013)

Daniel Kehlmann: F (Rowohlt 2013)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".