Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dokumentära berättelser från Sverige och världen.
Ett avsnitt från Verkligheten i P3
Storebror är misstänkt terrorist
Mån 28 okt 2013 kl 18:03
De var som tvillingar och gjorde allt tillsammans. En dag åker Hassans två år äldre bror på förlovningsfest i Göteborg. Men i själva verket har han i hemlighet åkt till Somalia och gått med i terrorstämplade... Al-Shabaab. Nu sitter han häktad i USA misstänkt för terrorbrott. I Verkligheten berättar lillebror Hassan Yusuf om chocken när det uppdagades, när Säpo kom och knackade på hemma i Jakobsberg.

Al-Shabaab är al-Qaidas gren i Afrika som likt talibanerna vill införa hårda sharialagar och skapa en islamistisk stat. Gruppen ligger sedan tidigare bakom bland annat flera självmordsbombningar och den uppmärksammade terrorådet i ett köpcentrum i Kenya där 67 civila dödades.

Al-Shabaab är terrorklassade av USA sedan 2008, men sedan flera år har gruppen också förgreningar till Sverige. I snart ett år sitter två svenska medborgare häktade i USA misstänkta för terrorbrott och samröre med Al-Shabaab i Somalia. Nu riskerar de livstids fängelse.  

I Verkligheten träffar Verklighetens Magnus Arvidson Hassan Yusuf, lillebror till en av männen. Han berättar om broderns hemliga dubbelliv i Sverige och när svenska säkerhetspolisen Säpo en dag knackar på dörren och berättar: din bror har åkt till Somalia för ansluta sig till en terrorgrupp. För familjen kommer det som en chock, eftersom de själva flytt från våldet i Somalia och tar starkt avstånd från Al-Shabaab.

Hassan och resten av familjen bryter med därefter med brodern. Men i våras fick Hassan höra storebrors röst för första gången på fyra och ett halvt år när han ringer från ett häkte i USA. Nu får mamman prata med honom en gång i månaden, men samtalet avbryts så fort det handlar om vad som hänt.  

Den 22 november hålls nya häktningsförhandlingar. Då planerar Hassan trots allt att vara där och stödja honom. Han är kritisk till Säpos agerande och tror att det hade kunnat sluta annorlunda om familjen briefades tidigare. I programmet svarar chefsanalytiker för kontraterrorism på Säpo Jonathan Peste på kritiken.

SR Ekot har gjort flera reportage om "Djiboutisvenskarna" där Hassan Yusufs storbror är den ena svensken. Här kan du lyssna på vad som rapporterats tidigare om fallet:

Vad hände när två svenska medborgare fördes från Djibouti till USA och terroråtalandes?

Erkände efter tortyr – Sverige bidrog med bevis 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Arcade Fire - Afterlife
  Album: Afterlife
  Kompositör: Will Butler, Win Butler, Regine Chassagne, Jeremy Gara, Tim Kingsbury, Richard Reed Parry
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.13
  Say Lou Lou - Better In The Dark
  Album: Better In The Dark
  Kompositör: Elektra June Jansson Kilbey, Jansson, Kilbey, Miranda Anna, Janne Kask
  Bolag: COSMOS RECORDS
 • 18.21
  Jaqe - Oprah
  Album: Oprah
  Kompositör: Marcus Price
  Bolag: BABA RECORDINGS
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Verkligheten i P3
Verkligheten i P3
Verkligheten i P3
Igår kl 20:06(18 min)
Verkligheten i P3
Sön 17 sep kl 20:03(117 min)
Verkligheten i P3
Ons 13 sep kl 20:06(16 min)
Verkligheten i P3
Tis 12 sep kl 20:06(25 min)
Upptäck avsnitt från programmet Verkligheten i P3
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".