Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Misslyckade millenniebyar
Tor 31 okt 2013 kl 13:15
Det går mode i biståndsfrågor. Idéer kommer och går, debatten om vilka metoder som är de rätta går het. Och de som hamnar i kläm mellan politikers, ekonomers och rockstjärnors altruistiska egon är förstås... människorna som de slåss om att få hjälpa.

Den amerikanske ekonomen och biståndsförespråkaren Jeffrey Sachs har varit en av de mest högljudda rösterna i debatten om hur den globala fattigdomen ska bekämpas. 2006 tog han initiativet till de så kallade Millenniebyarna i Afrika – 80 byar, söder om Sahara, skulle med riktat bistånd fungera som exempel på hur befolkningen kan lyftas ur fattigdom. Men enligt en ny bok av journalisten Nina Munk har Sachs projekt havererat. Fredrik Segerfeldt kommenterar den i dagens program. I länken nedan finns manuset till ett OBS-program från den 15 oktober 2007, där Sachskritikerna Sam Rich och Frances Stewart intervjuas om just milleniebyarna. 

I dagens program hör vi också författaren Björn Hedlund argumentera för hur flyktingkatastrofen utanför Lampedusa hänger ihop med europeisk politik. 

Böcker i dagens OBS

Nina Munk: The Idealist. Jeffrey Sachs and the Quest to End Poverty (Signal 2013)

Björn Hedlund: Fortets murar (Atlas 2012)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Igår kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Egenintresset kan vara vår frälsning Ons 22 nov kl 13:04(10 min)

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".