Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Misslyckade millenniebyar
Tor 31 okt 2013 kl 13:15
Det går mode i biståndsfrågor. Idéer kommer och går, debatten om vilka metoder som är de rätta går het. Och de som hamnar i kläm mellan politikers, ekonomers och rockstjärnors altruistiska egon är förstås... människorna som de slåss om att få hjälpa.

Den amerikanske ekonomen och biståndsförespråkaren Jeffrey Sachs har varit en av de mest högljudda rösterna i debatten om hur den globala fattigdomen ska bekämpas. 2006 tog han initiativet till de så kallade Millenniebyarna i Afrika – 80 byar, söder om Sahara, skulle med riktat bistånd fungera som exempel på hur befolkningen kan lyftas ur fattigdom. Men enligt en ny bok av journalisten Nina Munk har Sachs projekt havererat. Fredrik Segerfeldt kommenterar den i dagens program. I länken nedan finns manuset till ett OBS-program från den 15 oktober 2007, där Sachskritikerna Sam Rich och Frances Stewart intervjuas om just milleniebyarna. 

I dagens program hör vi också författaren Björn Hedlund argumentera för hur flyktingkatastrofen utanför Lampedusa hänger ihop med europeisk politik. 

Böcker i dagens OBS

Nina Munk: The Idealist. Jeffrey Sachs and the Quest to End Poverty (Signal 2013)

Björn Hedlund: Fortets murar (Atlas 2012)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(11 min)
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".