Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Margarethe von Trotta
Fre 01 nov 2013 kl 14:03
Margarethe von Trotta är en av de filmregissörer som satte Tyskland på kartan som nydanande inom 1970-talets film. Hon tillhör rörelsen "das neue Kino - den nya filmen". Hennes senaste omdiskuterade film... handlar om filosofen Hannah Arendt och hade svensk premiär i vintras.

”Jag föddes som statslös, dotter till en ogift mor, vilket ju gör en till främling i alla länder, men också hemma överallt”

Margarethe von Trotta är född 1942 i Tyskland, numera bosatt i Paris. I sina filmer har hon konsekvent bearbetat Tysklands 1900-talshistoria. Hon har gjort film om Rosa Luxemburg, om ariska kvinnor gifta med judiska män under andra världskriget och nu senast om Hannah Arendt. Huvudpersonerna i hennes filmer är alltid kvinnor och vid sidan av de politiska och filosofiska frågeställningar som sysselsätter henne är systerskap och moderskap återkommande teman i filmerna. Hon räknas också som en av de ledande feministiska filmskaparna i världen.

Hör  Margarethe von Trotta från hemmet vid Montmartre, om drivkrafter, fördomar och filmande.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".