Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Öppna terapirummet för forskning
Tor 31 okt 2013 kl 12:10
Det är tid att vi får mera insyn i vad som händer i terapirummet. Det menar Rolf Holmqvist, professor i klinisk psykologi, som driver test med att låta patienter bedöma i enkäter hur man upplevt kontakten... med terapeuten och hur man mår psykiskt. Uppföljningen ska ske terapitimme för terapitimme.

Omkring 2000 patienter inom psykiatrin och primärvården på olika håll i Sverige har hittills fått vara i de försök som psykoterapiforskarna vid Linköpings universitet bedriver. Metoden går ut på att patienten får svara på frågor i enkäter både före och efter terapitimmen.

Före mötet med terapeuten får patienten ta ställning till olika påståenden, ex: jag har känt mig spänd, ängslig och nervös, hur ofta man känner sig så. Och efter mötet: Min behandlare och jag har respekt för varandra och man anger på en sjugradig skala från aldrig till alltid. Svaren på frågorna bearbetas statistiskt på många sätt, men framför blir det ett kvitto på hur terapin utvecklas för den enskilda patienten och kan vara till god hjälp för behandlingsteamet.

En diskussion med den enskilda terapeuten kan komma igång, och insatserna kan jämföras med riktlinjerna för den terapi som bedrivs, vare sig det handlar om kognitiv beteendeterapi KBT, psykodynamiskt inriktad terapi, stödterapi eller någon annan form av terapi.

Under de preliminära försöken distribuerades enkäter i pappersform, men på sikt är tanken att använda dator eller mobilapp för att samla in data. När man samlat in data kan det bli underlag för jämförelser i terapiframgång över hela landet. Det behövs ett nationell utvärderingssystem för psykoterapi för att hålla koll på om de psykoterapier som bedrivs bygger på vetenskaplig grund, menar psykoterapiforskaren.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".