Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hoppet och risplantorna spirar i Fukushima
Fre 01 nov 2013 kl 12:10
Nytt liv åt Fukushima. Så heter en organisation som består av bybor, frivilliga och forskare och som arbetar med att göra trakten kring Fukushima beboelig igen. Vetandets Värld har besökt byn i Iitate... fyra mil från kärnkraftverket i Fukushima.

Efter haveriet i kärnkraftverket i Fukushima evakuerades 160.000 människor. Många av dem var bybor som levde på jordbruk och som nu bor i tillfälliga bostäder. Nu arbetar volontärerna och forskarna i organisationen Nytt liv åt Fukushima med att göra trakten kring Fukushima beboelig igen.
  – Det är vår uppgift som människor att anta utmaningar när vi ställs inför dem, säger bonden Kanno Muneo, som upplåtit sitt hus och sin odlingsmark till organisationen i hopp om att snart kunna återvända till den by i Iitate, fyra mil från kärnkraftverket, där han hade bott i hela sitt liv innan han evakuerades.

Vetandets Värld besökte byn i somras och fick vara med då volontärerna planterade ris och samlade ätbara växter. Hon träffade bonden Kanno Muneo och några av de fysiker och jordbruksforskare som åker hit på helgerna. De rensar bort bestrålad jord och utför olika experiment för att utröna om det finns metoder att påskynda processen med att minska strålningshalten i jorden.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 20 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 19 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 18 jul kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Mån 17 jul kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".