Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Rockoperan Kult - bakom kulisserna
Lör 02 nov 2013 kl 12:40
Kult handlar om svek, kärlek och mörka hemligheter i en svensk småstad. Jens Nielsen har träffat två av skaparna av Kult, Ola Salo och Marie Wennersten för att höra berättelsen bakom, hur allt började... och hur arbetet gått till.

"Jag fick en idé om att skriva ett musikdramatisk verk, som var som en saga, men där sagans väsen var ersatta av de väsen som befolkade min värld under gymnasietiden. Olika subkulturer, lokala rockband, kommunalpolitiker och folk från kyrkan", berättar Ola Salo.

Regissören Marie Wennersten berättar att hon fick höra demoinpelningar av vissa av låtarna i Kult och frågade då Ola Salo om han skulle vilja skriva ett rockmusikalistkt verk. Ola hade då haft idén om Kult ett tag men visste inte var den hörde hemma. Så när Marie kom med idén om att göra Kult tillsammans med radioteatern och Sveriges Radios symfoniorkester var det som att Kult hade hittat hem.

Ola Salo ville utforska var han musikaliskt innan The Ark slog igenom, samtidigt som han vill att Kult ska vara en hyllning till alla som är unga idag.

"Jag vill berätta en historia om fantasins oerhörda kraft, berätta en berättelse om hur människor som inte har någon maktposition i samhället ändå via fantasi och kreativitet kan förändra världen."

Kult har premiär i P1 och P2 lördagen den 2a november 2013 kl 19

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".