Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
MOOC - gigantiska studiecirklar på nätet
Ons 06 nov 2013 kl 12:10
MOOC är förkortningen för massive open online courses som är kurser på nätet alla kan ta del av och på så sätt lära sig mer om väldigt många olika saker. Den senaste tiden är MOOC är ett ord som hörts... allt mer i diskussionen och debatter kring universitet, högskolor och utbildning och många frågar sig om MOOC är ett hot eller en möjlighet för svenska universitet.

Gigantiska studiecirklar i olika ämnen som alla i hela världen med tillgång till dator kan ta del av, så kan en MOOC beskrivas. Ett sätt att sprida bildning i världen och ursprungstanken med MOOC var att göra kunskap tillgänglig för alla och på sätt öka bildningen. Många välrenommerade universitet världen över har hakat på och startat MOOCar.

Det finns frågetecken: Skall det kunna leda till en regelrätt utbildning och vad händer i så fall med universitet och högskolor när man kan sitta framför datorn och utbilda sig? Kommer lärosätena att försvinna? Det tror inte Eva Wiberg prorektor på Lunds universitet, en av de som medverkar i programmet.

Svenska universitet är mycket avvaktande till MOOC och än så länge finns ingen svensk MOOC. Karolinska Institutet startar en MOOC hösten 2014 och flera andra lärosäten utreder möjligheterna att starta MOOCar. Även om de inte blir så många svenska MOOCar, så kan diskussionen leda till att svenska universitet och högskolor blir bättre på att ta vara på IT i utbildningen, menar Ebba Ossiannilsson omvärldsbevakare på Lunds universitet som också medverkar i programmet.

Sändes första gången i juni 2013.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 10 aug kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".