Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
Min vän undergången
Sön 10 nov 2013 kl 22:05
- Jag har svårt att minnas min barndom tydligt. Men precis som min syster Malin kommer jag ihåg ett stort utanförskap. Jag minns att jag tittade mig omkring i klassrummet och tänkte att det var så hemskt... att de alla skulle dö men att de inte visste om det. Bara jag. Att jag borde varna dem så att de också kunde förbereda sig för undergången. Det berättar Johanna Iggsten som gjort dokumentären och som under 15 år, från 70-talets mitt till slutet av 80-talet, växer upp i utkanten av den amerikanska undergångssekten Summit Lighthouse. Familjen bor i den lilla bruksorten Grycksbo i Dalarna med en mamma som lever efter Summits läror och en pappa som inte alls tror på gud. Undergång är ständigt närvarande, astrala varelser och andliga mästare är en del av vardagen. Mycket är reglerat och styrt, tidningar, musik, mat, kläder och synen på vad den gudomliga människan ska göra. - Att leva i en undergångssekt låter väldigt extremt men mer än något annat är det en vardag. En underlig vardag för den som tittar in i huset där jag växte upp. Altare, rökelse, böner, vegetarisk mat, böcker om chakran och astrala varelser. Planscher med uppfodrande mästare, statyer av Jesus och moder Maria, berättar Johanna. I Min vän undergången pratar Johanna Iggsten med sin mamma Ella, lillasystern Malin och pappan Bosse om tiden i Summit Lighthouse. Det är en personlig historia om utanförskap, om att vara annorlunda och om vad som händer när undergången till slut bli en vän. Johanna återbesöker nyfiket en barndom i bruksorten Grycksbo där hon som barn slits mellan sektlivet och vardagslivet i Grycksbo. Johanna Iggsten jobbar idag som journalist på P4 Sörmland. johanna.iggsten@sverigesradio.se

Kort om Summit Lighthouse
T
eosofisk nyreligiös rörelse influerad av teosofin, grundad i USA 1958.
Rörelsen leds av Elizabeth Clare Prophet (född 1940) och kom kom till Sverige i mitten av 1960-talet.

Läran är centrerad kring "De uppstigna mästarna i det stora vita brödraskapet", dvs. människor som har uppstigit till Ljuset eller förenats med gudsnärvaron, och som nu anses arbeta för att hjälpa mänskligheten till frälsning. Några av dessa är enligt rörelsen Jesus, Buddha, Jungfru Maria.

En viktig övning är att affirmera närvaro av "Den violetta flamman", ett ljus som sägs finnas inom varje människa och som uppfattas som renande.

Sedan 1970-talet har rörelsen framhållit att stora katastrofer sannolikt är nära förestående, varför man inför år 1990 bl.a. byggde skyddsrum vid huvudkvarteret i Montana, USA. I Sverige finns ett center bl.a. i Stockholm.

Källa: Nationalencyklopedin

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.05
  Alphaville - Forever Young
  Album: Napoleon Dynamite
  Kompositör: Alphaville
  Bolag: LAKESHORE RECORDS
 • 22.09
  Gotye, Kimbra - Somebody That I Used To Know
  Album: Somebody That I Used To Know
  Kompositör: Gotye
  Bolag: ISLAND RECORDS
 • 22.14
  The Lumineers - Stubborn Love
  Album: The Lumineers
  Kompositör: Wesley Keith Schultz, Jeremy Caleb Fraites
  Bolag: DUALTONE
 • 22.19
  Foo Fighters - The Pretender
  Album: Echoes Silence Patience & Grace
  Kompositör: Foo Fighters
  Bolag: RCA
 • 22.24
  Tracy Chapman - You'Re The One
  Album: You'Re The One
  Kompositör: Tracy Chapman
  Bolag: ELEKTRA
 • 22.28
  Niklas Strömstedt, Vicki Benckert, Magnus Lind - Förlorad Igen
  Album: Förlorad Igen
  Kompositör: Niklas Strömstedt
  Bolag: EMI
 • 22.32
  Hothouse Flowers - If You Go
  Album: Give It Up
  Kompositör: Hothouse Flowers
  Bolag: LONDON
 • 22.36
  Mugison, Runa Esradottir - The Pathetic Anthem
  Album: Mugiboogie
  Kompositör: Mugison
  Bolag: MUGISON
 • 22.41
  Pain Of Salvation - Animae Partus: Pluvius Aestivus
  Album: Be
  Kompositör: Daniel Gildenlöw
  Bolag: INSIDEOUTMUSIC
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Polisen som rånade en bank Lör 04 nov kl 23:07(37 min)

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in.

Kvinnan med kistan i bilen Lör 28 okt kl 23:07(53 min)

En tidig morgon i juli satte sig Anna Ström i sin minibuss. I bakluckan låg en kista draperad med blåvitts fana och ur bilstereon hördes sportreferat. I kistan låg hennes son. Resan hem hade börjat.

Jag vill leva innan jag dör Lör 14 okt kl 23:07(39 min)

Biltokige David Persson från Mjällby lever med obotlig cancer. Men istället för att invänta döden bestämmer sig David för att försöka uppfylla sitt livs dröm. Att köra bilracet Gumball 3000.

CP-resan Lör 07 okt kl 23:07(36 min)

Ida Berg ska åka på tågluff med Dallarn. Han är rosa och hennes omvända rollator. Ida är CP-skadad och går lite som en pingvin, säger hon själv. Vad kommer hon att möta därute? Häng med på CP-resan.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".