Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Roboten som jobbarkompis
Tis 12 nov 2013 kl 12:10
Snäll, mjuk, lite långsam, men vinner i längden. Så kan man beskriva den nya generation av robotar som utvecklats för att kunna jobba sida vid sida med människan.

Transportroboten Bärtill har just börjat som springschas på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och robotarmen Fips jobbar sida vid sida med montören Frank Fanselow på Volkswagens motorfabrik i Salzgitter. Nu börjar en ny generation robotar komma ut på arbetsplatser och de står inte längre bakom säkerhetsgaller. Utmaningen är att få roboten att samsas med människan utan att vara farlig, men samtidigt inte bli så långsam och försiktig att den är ineffektiv.

Nyligen invigdes roboten Bärtill, som egentligen heter RobCab, med pompa och ståt på Mälarsjukhuset och det var faktiskt en unik händelse, eftersom detta är första gången man använder en autonom robot inom vården. Den dyrbara tid som personalen får använda till att hämta och lämna mediciner, blod och prover ska användas till patienterna istället när Bärtill tar över det jobbet. Man instruerar roboten på samma sätt som man beställer en tågresa med datorn och godset hämtas och lämnas i låsbara väggskåp.

Industriroboten Fips är en ganska oansenlig blå arm med två gripklor tillverkad i Danmark. Den monterar glödstift i topplocken på dieselmotorer, ett arbetsmoment som tidigare innebar en mycket obekväm kroppsposition. Det nya är att montören Frank Fanselow jobbar precis bredvid och att FIPS känner av beröring genom tryckkänsliga sensorer. Om den kommer i kontakt med en människa så stannar den.

De kommande åren spås människovänliga robotar bli vanliga inom industrin. Bland annat har EU nu i september dragit igång ett stort forskningsprojekt inom området som ska pågå i fyra år. Ett viktigt argument är att en människa understödd av en robot kan jobba högre upp i åldern om roboten tar över de tyngsta arbetsmomenten.

Det är forskningen på säkerhetsteknik som gjort detta möjligt. Ett exempel är konstgjord hud som robotar kläs i och som känner av beröring. Robotforskaren José Saens på Fraunhofer-institutet i Magdeburg berättar att huden gör att roboten kan arbeta mycket närmare människor än om man använder kameror eller andra sensorer. Man undersöker också hur mycket roboten får knuffas innan det blir blåmärken och hur den ska uppföra sig så att den inte skräms.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".