Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Vita tänder – historien om en nygammal statussymbol
Fre 08 nov 2013 kl 10:03
Tänder ska idag inte bara vara friska, de bör helst också vara snygga - raka, jämna och vita som nyfallen snö. Fy, för den som visar upp cigarettgula gluggar eller gamla grå fyllningar av amalgan. I butikshyllorna... hittar man därför knappt en enda tandkräm som inte lovar att vara ”whitening” och ”brightening” och ge ett bländvitt leende. Men att gå tandläkaren är dyrt, och blir allt dyrare - inte bara i Sverige - och ett vitt bländande leende betraktas därmed inte bara som ett tecken på hälsa, utan även på välstånd. Mer om tänder som statussymbol berättar vi i veckans STIL.

Ställer man frågan: ”varför ska man borsta sina tänder?” till barn får man idag oftast svaret: ”för att de ska bli vita”. Inte för att de ska bli rena. Kanske kan man betrakta det som ett tecken på att vikten av sundhet alltmer får stryka på foten till förmån för snygghet, skulle man kanske kunna säga. Även när det gäller tänder.

Kosmetiska ingrepp blir därför mer populära än kariesbekämpande åtgärder, om man ska hårdra det. Ett tecken på det är tandställningen som seglat fram som en ny statussymbol i USA. Framgångsrika kändisar har visat vägen genom att som vuxna visa sig med metallrälsar i munnen. Men idag är det ofta de så kallade ”osynliga tandställningarna” som sätts in. Det vill säga de fästs på baksidan av tänderna, istället för på framsidan. Vi har träffat en av Sveriges främsta experter på just osynliga tandställningar, specialisttandläkare i tandreglering och medicine doktor Anna Kari Hajati. För henne handlar tandställningar om en kombination av vetenskap och konst.

Vi har också träffat fotografen Mats Burman som står bakom fotoutställningen Ett litet leende, tack, som man just nu kan se på Hotel Gothia Towers i Göteborg. Han jobbar vanligtvis på en av Stockholms fotoateljéer och kan knepen hur man får folk att le på bild. Det har man sannerligen inte alltid gjort. Om man inte var full eller galen. Om det berättar vi också. Vi får även höra författaren Ann-Marie Tung Hermelin berätta om varför hon valt att skriva en bok om folktandvården i Sverige under 1960-talet. Och så har vi kollat upp om det finns djur som har snyggare tänder än andra.

Veckans gäst är Björn Klinge, professor och övertandläkare verksam vid Malmö högskola och Karolinska Institutet i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av Luciaveckan, och de snövita särkar som bärs av både barn och vuxna, så ska vi passa på att vädra den vita skjortan. Ett plagg som ofta lyfts fram som "en klassiker".

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".