Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Musen svårare än bananen att ge rättvisestämpel
Mån 11 nov 2013 kl 12:10
Att rättvisemärka en banan är tusen gånger enklare än att rättvisemärka elektronik. Anledningen är att det i något så enkelt som en vanlig datormus ingår hundratals små komponenter från lika många fabriker... Dessutom består komponenterna av råvaror från jordens alla hörn. Nu pågår de första projekten med att ta fram hundra procent rättvist tillverkade elektronikprodukter där det i varje led har säkerställts att arbetarna har rättvisa löner.

I Amsterdam arbetar ett dussintal unga människor på företaget Fairphone med att bygga världens första rättvist tillverkade smarta telefon. Roos van de Weerd berättar om svårigheten med att hitta en fabrik i Kina som ville gå med på deras krav om öppenhet och arbetsrättsregler.

I Tyskland finns redan en till två tredjedelar rättvist tillverkad datormus. Det har tagit fyra år att nå dit och miljöingenjören Andreas Buchner förklarar varför det är så svårt.

Niclas Rydell på TCO Development arbetar med miljömärkning av it-produkter och ser ett växande intresse för rättvis elektronik - både från industrins och konsumenternas sida.

Nager IT: https://www.nager-it.de/en

Fairphone: http://www.fairphone.com/

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kan man vara halvspråkig? Kl 12:10(20 min)

Den som kan sitt modersmål bra har lättare att lära sig nya språk. Men om man blandar språk kan man inget språk ordentligt då?

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Lyckad nedfrysning av herr Dubochet Ons 22 nov kl 12:10(20 min)

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".