Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Musen svårare än bananen att ge rättvisestämpel
Mån 11 nov 2013 kl 12:10
Att rättvisemärka en banan är tusen gånger enklare än att rättvisemärka elektronik. Anledningen är att det i något så enkelt som en vanlig datormus ingår hundratals små komponenter från lika många fabriker... Dessutom består komponenterna av råvaror från jordens alla hörn. Nu pågår de första projekten med att ta fram hundra procent rättvist tillverkade elektronikprodukter där det i varje led har säkerställts att arbetarna har rättvisa löner.

I Amsterdam arbetar ett dussintal unga människor på företaget Fairphone med att bygga världens första rättvist tillverkade smarta telefon. Roos van de Weerd berättar om svårigheten med att hitta en fabrik i Kina som ville gå med på deras krav om öppenhet och arbetsrättsregler.

I Tyskland finns redan en till två tredjedelar rättvist tillverkad datormus. Det har tagit fyra år att nå dit och miljöingenjören Andreas Buchner förklarar varför det är så svårt.

Niclas Rydell på TCO Development arbetar med miljömärkning av it-produkter och ser ett växande intresse för rättvis elektronik - både från industrins och konsumenternas sida.

Nager IT: https://www.nager-it.de/en

Fairphone: http://www.fairphone.com/

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".