Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Pandemi!
Ons 13 nov 2013 kl 13:15
Efter kalla krigets atombombsångest och 00-talets terroristskräck är pandemin apokalypsens nya ryttare. I medialarm och populärkultur piskas rädslan upp för epidemin som blir slutet för oss alla. Den moderna... pesten, eller en ny spanska sjukan. Hur rädda ska egentligen vi vara för en pandemi?

I dagens Obs handlar det om sjukdom och undergång. Kulturjournalisten Anders Mildner har läst  epidemiologiprofessorn Sunetra Guptas bok "Pandemics - our fear and the facts", och svarar på hur rädda vi borde vara för de nya influensorna.

Vi ställer också frågan om hur man mäter kunskap. Vilka universitet är egentligen bäst i världen? Och hur avgör man det? I början av nästa år lanserar EU ett eget rankingsystem. Men flera stora universitet har redan dragit sig ur projektet. Journalisten Ida Ölmedal resonerar kring rankingsystemens problem och svagheter.


Programledare: Tor Billgren


Producent: Joachim Sundell

Läs mer:

BÖCKER OCH ARTIKLAR
Sunetra Gupta: ”Pandemics – our fears and the facts” (2013)

FILMER OCH TV-SERIER OM PANDEMIER

Survivors (1975 och 2008)

Outbreak (1995)

Contagion (2011)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".