Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Kometer, meteoriter och livets ursprung i havet
Lör 16 nov 2013 kl 06:14
Från livets ursprung till yttersta rymden spänner Naturmorgon idag. Fältreporter Joacim Lindwall tittar på meteoriter och söker sikta en komet från observatoriet Albanova i Stockholm. Åke Johansson, geolog... och forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, berättar om meteoriter. Magnus Näslund och Jesper Sollerman, som är astronomer vid Stockholms universitet, berättar om kometer. Hur gick det till när magen eller huvudet uppstod? Det får vi veta i reportaget om djurlivets tidiga historia. I havet lever fortfarande organismer, som svampdjur, som funnits på planeten i cirka 600 miljoner år. Det är med dem som det flercelliga livets historia börjar, och Naturmorgons Therese Forsberg tar oss ner under ytan, till de flercelliga djurens ursprung. Vi delar 70 procent av vår arvsmassa med svampdjuren. I reportaget hör vi dykaren Magnus Roslund på Västkusten och professor Barbara Giles och Bent Christensen som är lektor - båda vid Umeå Universitet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".