Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Arthur Koestler: Nittonhundratalets man
Mån 18 nov 2013 kl 13:15
Arthur Koestler levde ett oerhört händelserikt liv och var en centralfigur bland europeiska intellektuella under 40- och 50-talen. Men vilken relevans kan en typisk nittonhundratalstänkare ha på tjugohundratalet?...

Han var en gång en av Europas mest inflytelserika författare. Läst och omdebatterad för att han tog avstånd från Sovjetunionen när så många andra intellektuella var kommunister.

I dagens program hör vi David Andersson, författare till boken Timmarna vid fönstret – en essä om Arthur Koestler, berätta om Koestler som en nittonhundratalets man. Sten Lundström läser inledningen till självbiografin Den osynliga skriften. Och så har Gabriella Håkansson läst Michael Scammells biografi om Arthur Koestler: The Literary and Political Oddyssey of a Twentieth-Century Skeptic.

Programmet sändes första gången den 10 juni 2010.

Programledare: Fredrik Pålsson, producent: Joachim Sundell. OBS görs av Umami produktion i Malmö.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Igår kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Egenintresset kan vara vår frälsning Ons 22 nov kl 13:04(10 min)

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".