Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Dubbelhatt och folkfinansiering
Lör 16 nov 2013 kl 11:03
Inte bara journalist, utan också PR-konsult Du som mediekonsument ska aldrig behöva fundera på om det bakom journalisters ord skulle finns en annan agenda än vår ärliga bedömning. Så funkar det ju också... för det mesta men i dag ska vi titta på en krönikör i Sveriges största dagstidning som inte bara är journalist utan också PR-konsult och som anklagas för att i sina kolumner ta upp frågor som berör byråns kunder utan att hans dubbla roller nämns med ett enda ord. Reporter Martin Wicklin. Hur mycket känslor tål journalistiken? Det har varit en svart nyhetsvecka och medierna har fyllts av historier om liv som raserats, om lidande, död och desperation. Tusentals är de människor som föll offer för tyfonen Hayian och fortfarande kämpar hjälparbetare med att överhuvudtaget nå fram till alla som behöver hjälp. Men vi ska inte berätta om dom som drabbats i den här tragedin, utan på dom som ska rapportera om den - nyhetsreportrarna som skickas till katastrofområden. Saklig och objektiv har alltid varit ledorden för reportrarna från SvT och Sveriges Radio. Men funkar det - när man har död och omänskligt lidande nära inpå huden? Och sätter den personliga, intima tonen i sociala medier press på traditionella reportrar att visa mer medlidande - öppet inför kameran? Den frågan ställde sig vår reporter Katarina Andersson. Kan folkfinansiering rädda medier? Att medier inte längre kan känna sig trygga med dom gamla sätten att dra in pengar har vi talat om många gånger här i Medierna. De dubbla pengaströmmarna från annonsörer och prenumeranter gjorde länge den här branschen till lönsam och välbemannad. Nu är det inte längre så enkelt. Både annons- och konsumentintäkterna krymper i det digitala medielandskapet. Men samtidigt dyker det upp nya sätt att finansiera journalistik för den som är lite kreativ. Lasse Truedson har tittat närmare på ett sådant sätt - folkfinansiering eller som det heter på engelska crowdfounding.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Expressen till hård attack mot Aftonbladet. Men varför så tyst kring de egna metoo-anklagelserna? Om krisen på Aftonbladet. TT kritiseras i egen metoo-rapport. Och oviss framtid för mediestödet.

Hjärtskärande när sjuka söker sista hoppet utomlands. Men hur ska medier bevaka kontroversiella behandlingar? Så mycket vet Facebook om dig. Och namnpubliceringar under metoo: När, vem och varför?

Efter VD:s avgång, har produktionen påverkats av UR:s omorganisation? Ekot rapporterar mot bättre vetande om SR-profil. Journalisternas upprop #deadline. Får man underteckna och samtidigt rapportera?

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".