Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Den stora projekttröttheten
Ons 20 nov 2013 kl 13:15
EU-projekten har blivit så komplicerade att söka, driva och utvärdera att det vuxit fram en industri kring denna byråkrati. Men den yrkeskår som ägnar sig åt detta finns varken i de avfolkade byarna eller... stadsdelar som projekten ofta riktas mot.

Sammanhållningspolitiken kallas den, den politik som använder EU-fonder för att jämna ut skillnader i Europa, mellan regioner och människor. Men såväl i fattiga, svenska regioner som i utsatta stadsdelar upplever människor en projekttrötthet, menar forskaren Stig Westerdahl i dagens Obs. En trötthet som uppstår i glappet mellan de nedskärningar som gjorts i offentlig sektor, och den projektindustri som uppstått. Vi hör också Mats Persson från tankesmedjan Open Europe, som pläderar för EU, men mot EU-fonderna som de ser ut idag.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Sverige behöver vinterkräksjukan Igår kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Är katastrofen en möjlighet? Mån 04 dec kl 13:04(8:25 min)

Vem ska man luta sig mot om katastrofen kommer? Tidigare var svaret kanske staten, men idag ska var och en vara preppare. Juristen Tormod Otter Johansen funderar på om det inte finns en tredje väg.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".