Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Samisk natursyn och torrlagda stränder
Lör 23 nov 2013 kl 06:14
Jojk och berättelser är viktiga i samisk natursyn. Fältreporter Thomas Öberg besöker Ruokto vid Stora Lulevatten väster om Gällivare. Ruokto är samiska och betyder kort och gott "hemstället". Och det är... hemställe för Per-Eric Kuljok. På andra sidan sjön vid Ålloluokta har Katarina Rimpi vuxit upp. Båda är estradörer och allkonstnärer, med rejäla rötter i den samiska myllan. Hur låter naturen på samiska? Finns det en samisk natursyn? Och vart är renskötseln, samhället och vår jord på väg egentligen? Sommaren 2013 har varit extremt torr, och i många sjöar har vattenståndet sjunkit till rekordlåga nivåer. Vid sjön Stråken i Småland har stränderna blivit torrlagda, mellan vassruggarna och vattnet breder metervis av gyttja ut sig. Limnologerna Karin Rengefors och Lynn Ranåker från Lunds Universitet berättar att vattenståndssänkningar kan leda till både yngeldöd och algblomning. Rolf Algotsson som bor vid Stråken tycker det är orimligt att sjön regleras enligt en 83 år gammal vattendom. Kraftverken borde ta större ansvar för nivåerna, menar han. Men Robert Åström, som äger Granefors kraftstation vid Stråkens utlopp, säger att det är lättare sagt än gjort. Högre nivåer i sjön kan ge allvarliga problem nedströms, säger han. Reporter vid Stråken är Erik Kohlström.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".