Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Därför behövs EU-projekten
Tor 21 nov 2013 kl 13:15
I två program har vi hört kritik mot dyra och ineffektiva EU-projekt. Nu är det dags för en röst från andra sidan: Tillväxtverkets Göran Brulin menar att EU-projekten har en mycket positiv effekt - de... kan rent av vara kittet som håller samman Europa.

Ordet serendipitet kommer från en folksaga om tre prinsar från Serendip som försöker lära känna sitt land, men upptäcker helt andra saker än de planerat.

Liknande trevliga överraskningar finns också för den som tittar närmare på de EU-projekt som bedrivs runt om i Europa, det menar Göran Brundin som arbetar på Tillväxtverket och är ansvarig för den svenska utvärderingen av projekten. Det är inte bara det ursprungliga målet, utan resultatet i helhet som måste vägas in, när man utvärderar ett projekt, menar han.


I dagens Obs förklarar han varför vi behöver EU-projekten, och avslutar därmed veckans serie om EUs många projektsatsningar - som står för en tredjedel av unionens budget varje år. Vi reser också till Litauen, där Påhl Ruin rapporterar om hur landet börjat göra upp med sina judeförföljelser under andra världskriget.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".