Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Vanity Fair – 100 år av fåfängans alla yttringar
Fre 22 nov 2013 kl 10:03
Tidningen Vanity Fair firar i år hundraårsjubileum. 1913 utkom det första numret av tidningen i USA, och innehållet kom snart därefter att påminna om det i dagens tidning - en sofistikerad blandning av... kultur, politik, glamour och skvaller på hög nivå. Tidningen satsade tidigt på att knyta till sig goda skribenter från olika håll. Det var också - och är i viss mån fortfarande - en tidning där fotografer fick fritt utlopp för sina idéer. Det bidrog till att Vanity Fair fick rykte om sig att vara en tidning vars reportrar och fotografer släpps in i rum och sammanhang dit andra inte har tillträde. I veckans program berättar vi mer historien bakom denna tidning som ofta framhålls som det ideala magasinet.

Själva tidningsnamnet ”Vanity Fair” fanns tidigare, om man ska vara petig. Men det var 1913 som tidningen började förvandlas, från en liten småtråkig kulturtidskrift till ett magasin som än idag påminner om en spirituell middagsbjudning med prominenta gäster som kan konsten att underhållande konversera och informera. Ska man fortsätta att vara petig kan man också konstatera att Vanity Fair låg slumrande (den ingick i amerikanska Vogue) i nästan femtio år innan den 1983 dammades av på nytt. Under 1980-talet frossade den loss i tidens "mycket är mer-stil". Efter att den dåvarande amerikanske presidenten Ronald Reagan och hans fru Nancy bokstavligen valsade runt på Vanity Fairs omslag klädda i aftonkläder, ville varenda prominent person synas på dess sidor.

Sedan 1992 sitter Graydon Carter på posten som chefredaktör och tidningen har både breddats i ämnesvalen – mer politik och samhällskritik – och fördjupat sina Hollywoodkontakter än mer. Han är djupt insyltad i showbusiness och tidningen arrangerar sedan 1994 Oscarsgalans mest eftertraktade efterfest. Men det var den allra förste chefredaktören Frank Crowningshield som stakade ut den väg som Vanity Fair sedan dess har följt. Om honom och hans visioner berättar vi också. Liksom om en av de skribenter han lanserade – Dorothy Parker. Och här måste vi få återge ett favoritcitat, signerat denna skärpta kvinna:

I like to have a martini / two at the very most / after three I’m under the table / after four I’m under my host

Mer om Dorothy Parker berättar vi också i programmet. Vi har även träffat journalisterna Stefan Mehr och Ulrika Knutson som arbetade på Sveriges svar på Vanity Fair under det tidiga 90-talet, Månadsjournalen.

Veckans gäst är Jonas Fredwall Karlsson, fotograf på Vanity Fair.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".