Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Tunga maskiner skadar skogsmarken
Mån 25 nov 2013 kl 12:10
De stora skogsmaskinerna som skogsbruket idag är helt beroende av lämnar osynliga skador efter sig. Marken pressas samman, syretillförseln stryps och vattentransporten hämmas.

 Inom jordbruket är markpackning ett stort och accepterat problem men i det praktiska skogsbruket är det i stort sett tyst om detta.
  – Jag bedömer att det här är ett större problem än vi kan ana, säger agronomen Anja Lomander som är Skogsstyrelsens markspecialist.

 Skogsforskaren och doktoranden Linnea Hansson på SLU försöker nu i ett forskningsprojekt i Västerbotten ta reda på hur stor skada skogsmaskinerna gör när de kör i skogen och hur skogstillväxten påverkas av markpackningen. Utvärderingen är ännu inte klar.

 Redan för trettio år sedan uppmärksammade skogsforskare problemet och man bedömde då att tunga skogsmaskiner gjorde stor skada när de körde i skogen. Sedan dess har det varit tyst, men nu uppmärksammas problemet igen. 

 Skogsägaren Jonas Torbiörnsson i Halland upptäckte för fyra år sen, efter att Södra avverkade i hans skog, att hans finkorniga och känsliga mark packats ihop. Nu är det svårt att få något att växa där alls.
  – Efter avverkningen har jag planterat, men det växer ingenting där maskinerna kört och packat marken, säger Jonas Torbiörnsson.

 Södras skogschef Göran Ölander, före detta professor och specialist på skogsplantering, har besökt Jonas Torbiörnsson skog. Han kunde då inte avgöra om det var just markpackningen som gjorde att de planterade skogsplantorna växte dåligt.
  – I fall det är ett problem där, så är det ett generellt problem, säger Göran Ölander.

 Skogsstyrelsens markexpert agronomen Anja Lomander anser att problematiken med markpackning i skogen är ett generellt problem.
  – Det grundar jag på de erfarenheter jag har från jordbruksmarken. Rent fysikaliskt beter sig marken likadant oavsett om man kör med en skogsmaskin på den eller med en jordbrukstraktor. Så jag tror att markpackning i skogen är ett stort problem, säger Anja Lomander.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".