Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Flykten till hoten och suget från klicken
Lör 23 nov 2013 kl 11:03
Han flydde Syriens faror - för att möta hot i Södertälje Nästa vecka ordnar Sveriges riksdag en hearing om hot mot journalister. Enligt branschorganisationen Utgivarna blir dom här hoten allt fler - främst... från kriminella gäng men också hot av politiska skäl. Det har varit en höst där hotbilden mot journalister har fått stor uppmärksamhet. När Östgötacorrens chefredaktör tidigare i år publicerade hoten man tagit emot - då hakade hela mediesverige på och tog avstånd. Men vi ska idag berätta om en typ av hot som inte alls får så stor uppmärksamhet i medierna. Som sällan diskuteras. Du ska få träffa en journalist i Södertälje som mottagit flera konkreta dödshot av sina landsmän från Syrien och till vardags lever omgiven av dom lovar att döda om han inte slutar skriva, prata och kritisera. Reporter är Martin Wicklin. Vad gör klicksuget med journalistiken? Många redaktörer drömmer nog om att få till ett sånt där riktigt klickmonster - en artikel eller ett inslag som sprids och gillas i de sociala medierna. Det kan vara allt från Jonas Hassen Khemiris hyllade öppna brev till Beatrice Ask - till kvällstidningarnas kramande bebisar och hajattacker. Men vad gör det här strävan efter tummen upp och delningar med journalistiken? Den frågan ställde sig vår reporter Mattias Pleijel. Han började med att besöka en redaktion som verkligen satt de sociala medierna i fokus. Radio bakom lås o bom ökar mångfalden Sedan 90-talet har Sveriges radio sjösatt projekt efter projekt som ska öka mångfalden i radion - fler röster skulle få höras och fler historier skulle berättas. Men projekten har för det mesta mynnat ut i - ingenting. Alldeles för få bestående förändringar. Det menar i alla fall radions medarbetare Per Hylén och Peter O Nilsson, som leder mångfaldsjobbet, i en debattartikel på Sveriges radios egen sajt. Men nu ska det bli ändring - mångfald ska bli en av de viktigaste frågorna för SR nästa år. Katarina Andersson ställde sig frågan: Varför har det tagit så lång tid? Och kommer SR att lyckas den här gången? Men hon börjar på ett radioprogram som verkligen har en egen röst - och reportrar och programledare med ett udda perspektiv. Nästan alla på redaktionen sitter nämligen bakom lås och bom…

.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".