Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Hur bevisar man att han våldtog mig?
Ons 11 dec 2013 kl 11:03
Sara var 13 och våldtogs av en dubbelt så gammal man. Han var vän till hennes familj och utnyttjade sin ställning som ett stort stöd under en period när Sara hade det svårt. Efter flera år av övergrepp... anmälde hon honom. Nu börjar nästa resa..

Efter fyra år anmäler Sara honom för över 50 våldtäkter av minderårig. Han blev fälld, först i Tingsrätten och senare i Hovrätten. Domen blev tre år. Han kommer ut efter halva tiden, till jul i år. Sara vill inte riskera att träffa honom på gatan, så hon känner sig tvungen att flytta till en annan stad.

Sara är 19 år idag. Hon har skrivit en bok om sina år som minderårig och utnyttjad, (Bära leggings i januari, Kalla Kulor förlag) som kommer ut i februari.

Hon berättar hur hon bemöttes av samhället som hjälpte henne att komma tillbaka. Hon har invändningar, så därför har hon bestämt sig för att läsa juridik för att i framtiden hjälpa unga som råkat ut för det Sara har gått igenom.

I oktober friade Svea Hovrätt sex tonårskillar från anklagelsen för gruppvåldtäkt på en ensam jämnårig flicka. Fallet är känt som Tenstafallet  och för att den friande domen uppfattas som märklig. Mycket talade mot pojkarna, men de friades i brist på bevis.
Flera organisationer protesterade utanför hovrätten mot domen. Bl.a. Sveriges kvinno- och tjejourers riksförbund. Hör ordföranden Olga Persson förklara vad demonstranterna ville säga.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i juridik, har lång erfarenhet av regelverket kring sexualbrottsmål. Hon säger att just våldtäktsmålen är svåra att bevisa och att man inte kan döma någon som är skyldig bortom allt tvivel. Därför friar man hellre än fäller för att inte äventyra rättssäkerheten.

Det tredje och sista programmet i serien: Våldtäktsrättegången.
prod: Christer Söderqvist

  

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tendens – kortdokumentärer
Ons 09 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 08 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Mån 07 aug kl 11:03(28 min)
Tendens – kortdokumentärer
Ons 02 aug kl 11:03(29 min)
Tendens – kortdokumentärer
Tis 01 aug kl 11:03(28 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".