Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Delar ekonomipriset trots motsatta åsikter
Tor 28 nov 2013 kl 12:10
Årets Nobelpris i ekonomi belönar forskning som handlar om trendspaning på finansmarknaden. Man skulle kunna tro att de tre forskarna som får priset har kommit fram till ungefär samma slutsatser, men det... finns viktiga skillnader och det tycker priskommittén är konstruktivt. Vetandets Värld undrar hur de resonerar.

Den ene säger att en bubbla orsakade den senaste finanskrisen, den andre säger att såna bubblor inte existerar och den tredje bygger ekonomiska modeller. Det är inte så lätt att begripa hur vetenskapsakademin tänkt när de belönat Eugene Fama, Lars Peter Hansen och Robert Shiller med årets ekonomipris.

Fama och Shiller har till synes helt motsatta åsikter i flera frågor, men det handlar mest om lite olika tolkningar, säger John Hassler som sitter i priskommittén. Han menar att det är konstruktivt med ett pris som har inbyggda spänningar och som får forskarna att sporra varandra och hitta brister i varandras resonemang.

Vetandets Värld försöker reda ut vad som är poängen med att ge Nobelpriset i ekonomisk vetenskap till forskare som verkar ha kommit fram till så olika slutsatser.

Ekonomipriset hörde inte till de ursprungliga som fanns med i Nobels testamente, utan lades till 1968 som Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, men det kallas i dagligt tal oftast för Nobelpriset i ekonomi.

Vi vill förtydliga att John Hassler visserligen sitter i priskommittén, men inte formellt är med och bestämmer vem som ska få priset, vilket felaktigt påstods i programmet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".