Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Randy Schekman – från bakjäst till Nobelgäst
Fre 29 nov 2013 kl 12:10
Den amerikanske biologen Randy Schekman får pris för upptäckten av vad som styr logistiken i cellen. Men vem är han egentligen, denne älskare av klarinettmusik, som en gång polisanmälde sina egna föräldrar... för stöld. Vetenskapsradions Johan Bergendorff har träffat Randy Schekman.

På sitt labb vid UC Berkeley fortsätter professor Randy Schekman att undersöka hur våra celler sköter godstrafiken av signalsubstanser och hormoner. Redan på 1970-talet hittade han gener som dirigerar transporterna med så kallade vesiklar i bagerijäst. För detta får han årets Nobelpris i medicin tillsammans med amerikanerna James Rothman och Thomas Südhof.

Vi möter också doktoranden Lin Yuan som tycker att Randy är en man med humor som bjuder på sig själv. Ett exempel är den skojfilm som hon gjort med LMFAO:s låt Sexy and I know it, fast med omskriven text. Vi hör också varför Randy Schekman inte får önska att Mozarts klarinettkonsert spelas under prisutdelningen.

Randy Schekman är inte minst stolt över den parkeringsplats som han fått på universitetet, speciellt reserverad just för Nobelpristagare. Största dilemma just nu är annars hur han ska lyckas smyga in fler gäster på Nobelfesten än de han har biljetter till.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 18 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".