Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Vandrarmusslorna i Glan och juliga växter i Bergianska trädgården
Lör 30 nov 2013 kl 06:14
Vandrarmusslor, eller zebramusslor som de också kallas, har hittat en outnyttjad nisch i svenska sjöar, bland annat i Glan i Östergötland. De täcker klipphällar och i somras uppmärksammades de när badande... människor skar sig i fötterna på de vassa musselskalen. Lasse Willén besökte Glan tillsammans med biolog Jakob Bergengren från Havs- och vattenmyndigheten. Olika sorters kål, ris och mistel är några växter som bidrar till julstämningen - men hur lever de egentligen? Deras biologi spänner från samarbete till utnyttjande. Grötriset samarbetar med en liten ormbunke. Misteln tar näring från trädet den växer på. Kålväxterna har länge uppskattats av människor. Fältreporter Anneli Megner Arn botaniserar bland juliga växter i Bergianska Trädgården i Stockholm tillsammans med botaniker Gunvor Larsson och Åsa Dahlslätt från Naturhistoriska Riksmuséet. Artisten Staffan Lindberg berättar om ett detektivarbete i mjöl och marmelad i familjens sommarstuga - i veckans kråkvinkel. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".