Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Buchanan - problem eller lösning?
Mån 02 dec 2013 kl 13:15
James Buchanan formade en hel generation nyliberala tänkare. Men hur står sig hans tankar idag? Vi ger två olika svar.

Public Choice och idéer om hur staten bör begränsas – 1986 fick James Buchanan Svenska Riksbankens pris i ekonomi till Alfed Nobels minne, i samma veva som han fick se hur politiker som Ronald Reagan och Margaret Thatcher försökte omsätta hans teorier i praktiken.  

I dagens program prisar moderate riksdagsledamoten Mats Johansson Buchanans regelverk för att de hjälper statens finanser, medan Kenneth Hermele menar att de policybeslut som genomförts i Buchanans fotspår lett till ökade klassflyktor och berövat politiker deras möjligheter att påverka.

Programmet sändes första gången den 20 mars i år. 

Programledare Fredrik Pålsson, producent Pernilla Ståhl. Programmet produceras av Umami produktion i Malmö.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".