Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hittar du pärlor ur Sveriges Radios stora drama-arkiv. Klassiker och favoriter från förr och nu.
Ett avsnitt från Drama-arkivet i P1
Utanför dörren av Wolfgang Borchert
Mån 11 nov 2013 kl 06:01
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kriget är över och soldaten Beckman återvänder till sin hemstad. Men ingenting är sig likt, inte ens Beckman. Han träffar floden Elbe som inte vill ha honom. Han träffar döden som stinn och mätt rapar... efter att ha slukat krigets alla offer, han träffar Gud som trött och utan hopp verkar tappat tron på människan.

Wolfgang Borchert, en av förgrundsgestalterna i den tyska efterkrigslitteraturen, skrev kortare berättelser och dramatik som återspeglar tidsandan i Tyskland, präglat av traumatiska krigsupplevelser. Han avled endast 26 år gammal på ett sanatorium i Schweiz.

Utanför dörren
av Wolfgang Borchert.
Övers: Bengt Anderberg.
Med: Sture Lagerwall - Beckman, Benkt-Åke Benktsson - Begravningsentrepenören, Knut Lindroth - Den gamle mannen, Naima Wifstrand - Elbe, Hans Strååt - Den enbente, Sven Bergvall - Översten, Sif Ruud - Fru Kramer.
Regi: Palle Brunius. (Från 1948).

Programmet tillhör kategorin: Drama
Alla avsnitt från programmet Drama-arkivet i P1
Aniara av Harry Martinson Mån 04 dec kl 06:01(56 min)

Aniara lyfter från jorden för ett av sina rutinuppdrag, att frakta emigranter till Venus eller Mars, då jorden efter år av miljöförstöring har blivit en allt svårare plats att leva på.

Del 4/4. Ensam i Berlin av Hans Fallada Fre 01 dec kl 19:30(29 min)

Kommissarie Escherich är Quangel tätt i spåren. Hans polisheder och hans otålige chef, gör att han vill lösa fallet. Men innerst inne hyser han en viss beundran för motståndsmannen...

Del 3/4. Ensam i Berlin av Hans Fallada Fre 24 nov kl 19:30(28 min)

Kommissarie Escherich är Quangel i spåren. Hans polisheder och hans otålige chef, gör att han vill lösa fallet. Men innerst inne hyser han en viss beundran för den gäckande motståndsmannen.

Del 2/4. Ensam i Berlin av Hans Fallada Fre 17 nov kl 19:30(29 min)

Om makarna Otto och Anna Quangels lågmälda kamp mot nazismen.

Del 1/4. Ensam i Berlin av Hans Fallada Fre 10 nov kl 19:30(29 min)

Om makarna Otto och Anna Quangels lågmälda kamp mot nazismen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".