Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Domarna i Rwanda
Tis 03 dec 2013 kl 13:15
Det har gått femton år sedan den första domen för folkmord fälldes, i Rwanda 1998. I OBS nya serie om att skipa rättvisa efter krig berättar Lennart Aspegren, som arbetade som domare i Rwandatribunalen,... om sin syn på vilken betydelse rättegångarna har haft för försoningsprocessen.

Under hösten har det hörts röster om att en krigsförbrytartribunal borde upprättas för att ställa den syriska regimen till svars. Men vilka muskler har den internationella rätten? OBS uppmärksammar frågan med anledning av att två epokgörande krigsförbrytartribunaler är på väg att packa ihop: krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i Haag, och tribunalen efter folkmordet i Rwanda.

I Rwanda tittade Världssamfundet på när 800 000 tutsier mördades på våren 1994. I november samma år upprättades Rwandatribunalen. Det var första gången FN:s konvention om förbud mot folkmord prövades i rätten. Pernilla Ståhl träffar domaren Lennart Aspegren för att ta del om hans syn på tribunalen. Vilken slags rättvisa har skipats? Och har de utdömda straffen bidragit till försoning?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Tor 23 nov kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Egenintresset kan vara vår frälsning Ons 22 nov kl 13:04(10 min)

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".