Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Domarna i Rwanda
Tis 03 dec 2013 kl 13:15
Det har gått femton år sedan den första domen för folkmord fälldes, i Rwanda 1998. I OBS nya serie om att skipa rättvisa efter krig berättar Lennart Aspegren, som arbetade som domare i Rwandatribunalen,... om sin syn på vilken betydelse rättegångarna har haft för försoningsprocessen.

Under hösten har det hörts röster om att en krigsförbrytartribunal borde upprättas för att ställa den syriska regimen till svars. Men vilka muskler har den internationella rätten? OBS uppmärksammar frågan med anledning av att två epokgörande krigsförbrytartribunaler är på väg att packa ihop: krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i Haag, och tribunalen efter folkmordet i Rwanda.

I Rwanda tittade Världssamfundet på när 800 000 tutsier mördades på våren 1994. I november samma år upprättades Rwandatribunalen. Det var första gången FN:s konvention om förbud mot folkmord prövades i rätten. Pernilla Ståhl träffar domaren Lennart Aspegren för att ta del om hans syn på tribunalen. Vilken slags rättvisa har skipats? Och har de utdömda straffen bidragit till försoning?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 17 aug kl 13:04(9:40 min)
OBS
Ons 16 aug kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 15 aug kl 13:04(9:00 min)
OBS
Mån 14 aug kl 13:04(8:37 min)
OBS
Tor 10 aug kl 13:04(11 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".