Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
PISA visar skolans fortsatta kräftgång
Tis 03 dec 2013 kl 12:10
Svenska skolresultat fortsätter att sjunka. Det visar den nya PISA-rapporten som kom på tisdagen. Undersökningen visar att Sverige försämras på alla tre områden som undersöks: matematik, naturvetenskap... och läsförståelse. Nu ligger vi under snittet i OECD-länderna på alla tre.

Resultaten kommer från ett prov som knappt 4700 svenska 15-åringar, och jämnåriga till dem i 64 andra länder, gjorde i mars 2012. Rapporten kommer vart tredje år och denna gång har den särskilt fokus på matematiken i skolan.

Vid sidan av själva provet fick både elever och rektorer svara på frågor om skolan och skolsituationen. Rektorerna fick frågor om bland annat lärarnas kompetens och elevernas intresse. Eleverna fick svara på bland annat om de har matteångest och om de lätt ger upp när de får svåra matteuppgifter.

Med rapporten som grund ska man både kunna dra lärdom av jämförelser mellan länder och se utvecklingen över tid i Sverige. Nu har resultaten sammanställts och de presenteras samtidigt i alla de deltagande länderna. I Stockholm höll Skolverket, som är ansvarig myndighet, en presskonferens. Forskarna som arbetat med undersökningen finns med i Vetandets Världs sändning kort efter rapportsläppet.

Medverkande i programmet är:
Magnus Oskarsson, Nationell projektledare för PISA i Sverige och verksam vid Mittuniversitetet i Härnösand.
Astrid Pettersson, Professor i pedagogik med inriktning mot utvärdering och matematikämnets didaktik, Stockholms Universitet.
Samuel Sollerman, doktorand, PRIM-gruppen, institututionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms Universitet

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Fre 11 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".